main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 oktober 2021 — 10:45

Zwemveiligheid van kinderen in gevaar door tekort aan instructeurs: ‘Overheid doet te weinig’

Door de coronapandemie hebben zwemlessen lang stilgelegen. Ook is er een groot tekort aan zweminstructeurs, waardoor er inmiddels enorme wachtlijsten ontstaan. Dit alles zorgt ervoor dat sommige kinderen veel te lang moeten wachten voordat ze kunnen leren zwemmen. De overheid doet te weinig om dit probleem op te lossen, vindt voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Water- en Zwemveiligheid Shiva de Winter.

Tijdens de coronacrisis moesten veel zwembaden noodgedwongen de deuren sluiten. Daardoor werden contracten van personeel niet verlengd. Veel jongeren met een bijbaan in de zwembranche kozen voor een andere functie. Nu de zwembaden weer open zijn blijven er veel vacatures openstaan.

‘Van levensbelang dat er samengewerkt wordt’

“Als kinderen geen zwemdiploma hebben in een waterrijk land als Nederland is dat een gevaar. Op elke hoek van de straat is er wel een vijver of rivier”, zegt De Winter in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij schreef onlangs een brandbrief aan de Tweede Kamer om zijn zorgen te uiten over de zwemveiligheid in Nederland. “Het is voor ons van levensbelang dat er samengewerkt wordt tussen de branche en de overheden, waaronder opleidingen en scholen, om tot een oplossing te komen.”

Kinderen die hun diploma al wél hebben behaald kunnen op dit moment te weinig oefenen, beklemtoont De Winter. Op sommige plekken kan er namelijk niet recreatief gezwommen worden vanwege het personeelstekort. “Ook hebben de mensen die last hebben van hun lijf, en het daarom nodig hebben om te sporten in het zwembad, daar geen mogelijkheid meer toe.”

LEES OOK: Artsen slaan alarm over bijna-verdrinkingen bij kinderen: ‘Zwemles van enorm belang’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer