main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 oktober 2021 — 16:01

Nauwelijks faillissementen maar schijn bedriegt: ‘Ondernemer moet heel goed kijken waar hij daadwerkelijk staat’

Dat er nauwelijks faillissementen zijn tijdens de coronacrisis geeft volgens curator Alexander Claus een vertekend beeld. Faillissementen zijn er namelijk wel degelijk maar ze zijn verborgen, legt hij uit in Stand van Nederland: Generatie Next. “Ondernemers moeten zich realiseren dat als een onderneming technisch failliet is en niet meer in staat is om aan zijn schulden te voldoen, ze het faillissement wel moeten aanvragen omdat ze anders privé aansprakelijk kunnen zijn.”

Vorig jaar zijn er 3000 faillissementen uitgesproken, tot nu toe zijn er dit jaar in heel Nederland 125 faillissementen uitgesproken. En daar komt ‘technisch failliet’ om de hoek kijken.

“Eigenlijk zijn er heel veel zombiebedrijven die technisch failliet zijn maar nog niet daadwerkelijk in een staat van faillissement verklaard zijn’, vertelt Claus. “Op papier lijkt het bedrijf dan in staat te zijn om schulden te betalen, maar in werkelijkheid is geld dat op de bank staat geld van de Belastingdienst of geld dat naar de Belastingdienst had gemoeten maar daar niet naartoe is gegaan.”

‘Uitstel verleend’

De Belastingdienst heeft de afgelopen anderhalf jaar heel veel steunmaatregelen mogelijk gemaakt. “Uitstel verleend dus, maar dat geld moet wel terugbetaald worden. De Belastingdienst zal dan zelf niet meteen het faillissement aanvragen. Maar op het moment dat de ondernemer de belastingschuld terug moet betalen heeft hij minder geld om andere schuldeisers terug te betalen en komt hij alsnog in de problemen.”

Het aantal faillissementen kan ook zo laag zijn omdat meer ondernemers er zelf voor gekozen hebben om de stekker uit hun bedrijf te trekken. Het afgelopen jaar kende naast een laagterecord in het aantal faillissementen ook een recordaantal stoppers.

‘Niet alleen kijken naar de bankrekening’

Volgens Claus is dit de tijd om na te denken over waar je staat met je bedrijf. “Wat die ondernemers moeten doen is heel goed kijken waar ze nu echt daadwerkelijk staan. En dan niet alleen kijken naar de bankrekening want dit geeft op dit moment echt een enorm vertekend beeld.”

De economie draait weer op volle toeren, maar door de coronasteun is er ruim 80 miljard euro aan extra schuld ontstaan. Gaan millennials last krijgen van deze geldbubbel? Kijk donderdag om 22.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. 

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer