main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 oktober 2021 — 16:01

Nauwelijks faillissementen maar schijn bedriegt: ‘Ondernemer moet heel goed kijken waar hij daadwerkelijk staat’

Dat er nauwelijks faillissementen zijn tijdens de coronacrisis geeft volgens curator Alexander Claus een vertekend beeld. Faillissementen zijn er namelijk wel degelijk maar ze zijn verborgen, legt hij uit in Stand van Nederland: Generatie Next. “Ondernemers moeten zich realiseren dat als een onderneming technisch failliet is en niet meer in staat is om aan zijn schulden te voldoen, ze het faillissement wel moeten aanvragen omdat ze anders privé aansprakelijk kunnen zijn.”

Vorig jaar zijn er 3000 faillissementen uitgesproken, tot nu toe zijn er dit jaar in heel Nederland 125 faillissementen uitgesproken. En daar komt ‘technisch failliet’ om de hoek kijken.

“Eigenlijk zijn er heel veel zombiebedrijven die technisch failliet zijn maar nog niet daadwerkelijk in een staat van faillissement verklaard zijn’, vertelt Claus. “Op papier lijkt het bedrijf dan in staat te zijn om schulden te betalen, maar in werkelijkheid is geld dat op de bank staat geld van de Belastingdienst of geld dat naar de Belastingdienst had gemoeten maar daar niet naartoe is gegaan.”

‘Uitstel verleend’

De Belastingdienst heeft de afgelopen anderhalf jaar heel veel steunmaatregelen mogelijk gemaakt. “Uitstel verleend dus, maar dat geld moet wel terugbetaald worden. De Belastingdienst zal dan zelf niet meteen het faillissement aanvragen. Maar op het moment dat de ondernemer de belastingschuld terug moet betalen heeft hij minder geld om andere schuldeisers terug te betalen en komt hij alsnog in de problemen.”

Het aantal faillissementen kan ook zo laag zijn omdat meer ondernemers er zelf voor gekozen hebben om de stekker uit hun bedrijf te trekken. Het afgelopen jaar kende naast een laagterecord in het aantal faillissementen ook een recordaantal stoppers.

‘Niet alleen kijken naar de bankrekening’

Volgens Claus is dit de tijd om na te denken over waar je staat met je bedrijf. “Wat die ondernemers moeten doen is heel goed kijken waar ze nu echt daadwerkelijk staan. En dan niet alleen kijken naar de bankrekening want dit geeft op dit moment echt een enorm vertekend beeld.”

De economie draait weer op volle toeren, maar door de coronasteun is er ruim 80 miljard euro aan extra schuld ontstaan. Gaan millennials last krijgen van deze geldbubbel? Kijk donderdag om 22.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. 

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in