main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 oktober 2021 — 14:49

Kamer wil breder onderzoek naar misstanden in sport: ‘Moeten kinderen beschermen’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de misstanden in de turnwereld met staatssecretaris Paul Blokhuis. Dat doen zij naar aanleiding van het schokkende rapport dat eerder dit jaar over de sport werd gedeeld. “Wat we zien in de turnsport is een hele gesloten wereld met een grote mate van afhankelijkheid. Daardoor wordt misbruik eigenlijk te makkelijk gemaakt”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar dat zien we natuurlijk in meer sportsectoren, of daarbuiten.”

De meerderheid van de Tweede Kamer wil dan ook dat misstanden in de sportwereld breder worden onderzocht dan alleen in de turnsport. Het kabinet moet een onderzoek naar misstanden instellen, vinden D66, VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, SP, ChristenUnie en BIJ1. Ook willen deze partijen dat het Centrum voor Veilige Sport “volledig onafhankelijk” wordt van sportfederatie NOC*NSF.

Danswereld

Het rapport over lichamelijk, psychisch en emotioneel geweld in de turnwereld zorgde dit voorjaar voor veel rumoer. Recent kwamen ook signalen uit de danswereld naar buiten, onder anderen door klokkenluider Kim Koumans. Daarop stelden verschillende partijen voor ook de danswereld te onderzoeken, meldde het AD vorige week.

“Ik wil van de staatssecretaris weten hoe we die patronen kunnen herkennen, en zo nieuwe slachtoffers kunnen voorkomen. En dat moet onafhankelijk”, zegt Kuiken. “Ook waar het gaat over strafzaken. Want het is kindermishandeling, dat kunnen we echt niet met tuchtrecht afdoen. We moeten alles in het werk stellen om kinderen nu en in de toekomst te helpen beschermen.”

NOC*NSF heeft deze week excuses gemaakt aan de slachtoffers. Ook zorgen zij voor een tegemoetkoming van 5000 euro voor ieder slachtoffer.

LEES OOK: Onderzoek: topsport voelt nog jarenlang gevolgen van coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer