main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 oktober 2021 — 08:27

De Jonge: kunnen nog niet af van coronatoegangsbewijs

We zijn voorlopig nog niet af van het coronatoegangsbewijs. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond bevestigd in Op1. Coronamaatregelen die economisch belemmerend zijn, worden eerder losgelaten.

“Als je wilt dat gevaccineerden en ongevaccineerden weer in groepen bij elkaar kunnen komen, moet je zorgen dat je het veilig doet. Dat kan met de coronapas”, aldus De Jonge. We kunnen daar volgens hem “niet nu al vanaf”. “Je moet eerst afscheid willen nemen van de maatregelen die economisch beperkend zijn. De coronapas vinden we vervelend, maar niet meer dan dat.”

Het coronatoegangsbewijs waarmee mensen toegang kunnen krijgen tot een restaurant of een museum blijft langer in stand dan andere regels, zoals de 75 procent maximale capaciteit voor bepaalde evenementen en de sluitingstijd van middernacht voor horeca. “Het eerste waar je hoopt dat je vanaf kunt, is die 75 procent en de nachtsluiting.”

De bewindsman wil niet te veel vooruit lopen op of het bewijs de hele winter nog getoond moet worden of op andere versoepelingen: begin november weegt het kabinet adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) hierover. Eind vorige week zei de minister nog dat het te vroeg is om de vraag te beantwoorden welke regels eventueel kunnen worden losgelaten.

Topondernemer: smachten naar groei

Topondernemer Rahma El Mouden is voorstander van het coronatoegangsbewijs. “Ik voel mij veilig en ik denk dat de toegangspas ook andere mensen in veiligheid stelt. Ik heb daar geen problemen mee”, zegt El Mouden in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Van mij mag de toegangspas nog even blijven als de economische maatregelen eerder worden losgelaten. Wij smachten er als ondernemers naar om een beetje te groeien en om omzet te realiseren.”

OMT: niet versoepelen

Het OMT heeft het demissionaire kabinet geadviseerd om niet verder te gaan versoepelen. De prognoses voor hoe corona zich de komende herfst- en wintermaanden verder ontwikkelt, zijn slechter dan eerder gemodelleerd. Volgens het OMT is er “een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en ic-opnames niet uitgesloten is”.

LEES OOK: Epidemioloog: extra coronamaatregelen op plekken waar weinig is geprikt

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer