WNL

GGD: steeds meer aanbieders van valse vaccinatie- en testbewijzen

Er zijn steeds meer aanbieders van valse coronavaccinatie- en testbewijzen. Dat meldt GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de gezondheidsdiensten. “Hier is blijkbaar een markt voor”, aldus een woordvoerster.

Om hoeveel gevallen per week het gaat, kan zij niet zeggen. Maar ze ziet “een toenemend aantal zaken langskomen”. Inmiddels is er een speciaal team ingericht dat onder meer sociale media in de gaten houdt en “iedere dag vele berichten” voorbij ziet komen. Het gaat bijvoorbeeld om posts op Instagram of Snapchat van mensen die vervalste vaccinatie- of testbewijzen aanbieden.

De GGD maakt van die berichten melding bij de politie. “En we zien ook wel gebeuren dat mensen bijvoorbeeld via Twitter zelf contact zoeken met de politie om melding te maken van zo’n aanbieder”, aldus de woordvoerder.

“Wat ook geregeld gebeurt is dat er iemand contact opneemt met een GGD met het verhaal dat het niet lukt om het vaccinatiebewijs om te zetten in een QR-code. Als diegene het vaccinatiebewijs dan toestuurt zien we dat het om een vervalsing gaat.” Van dit soort gevallen doet de GGD aangifte van valsheid in geschrifte bij de politie.

Geen extra inzet politie

Maar de politie kan niet altijd vervolgonderzoek doen “omdat er soms te weinig aanknopingspunten zijn”, zegt een woordvoerster. Ook is het niet altijd direct duidelijk of het om een strafbaar feit gaat. De politie zet op dit moment geen extra capaciteit in op het opsporen van handelaren in valse coronatoegangsbewijzen.

LEES OOK: Rechter: restaurant Waku Waku in Utrecht blijft gesloten

Door: Peter Visser

Exit mobile version