main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 september 2021 — 11:14

Uitkomst Duitse verkiezingen van groot belang voor Nederland: ‘Economisch beleid is punt van zorg’

Wie na zondag de grootste partij van Duitsland wordt, is ook voor Nederland van groot belang, aangezien onze economieën innig vervlochten zijn. “We zijn er bij gebaat dat de Duitsers verstandig economisch beleid voeren. Dat is een punt van zorg”, zegt financieel journalist bij het FD Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het land staat voor enorme uitdagingen. Eigenlijk kun je in een aantal economische opzichten zeggen dat de verkiezingsthema’s die nu spelen verdomd veel lijken op de thema’s die in 2017 speelden”, zegt Dohmen. “Er is dus enorm veel werk aan de winkel. Het is voor ons van groot belang dat er een Duitse regering komt die ‘hands on’ die Duitse economie gaat hervormen.”

Duitsland als handelspartner

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. “In totaal verdient Nederland zo’n 50 miljard euro per jaar aan de export naar Duitsland”, licht hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen toe. “Daarmee is Duitsland bijna twee keer zo belangrijk als de nummer twee, het Verenigd Koninkrijk.”

Die miljarden komen onder andere vanuit de export van Nederlandse producten. “Zo is de Nederlandse industrie een belangrijke toeleverancier van de Duitse auto-industrie. In de Duitse auto’s die naar de Verenigde Staten of China gaan zitten vaak Nederlandse onderdelen”, legt Van Mulligen uit. “Maar ook veel Nederlandse voedingsmiddelen gaan die kant op. En Nederland is een belangrijke toevoerhaven voor Duitsland. Heel veel spullen die uit China komen gaan via de Rotterdamse haven naar Duitsland.”

Digitalisering

Er is de laatste jaren te weinig aandacht uitgegaan naar digitalisering en het Duitse wegennet, zegt Dohmen. Verder staan onze oosterburen bekend om de ingewikkelde bureaucratie en kampt de Duitse auto-industrie, die heel lang op oude successen heeft gedreven, met problemen sinds de Dieselaffaire. “Der Spiegel kopte heel goed: ‘Merkel managede het heden, maar verwaarloosde de toekomst‘, en daar zit wel wat in”, vindt Dohmen.

“Merkel die Merkelt verder, en dat is de politiek van de hele korte, kleine stappen”, zegt ook voormalig Duitsland-correspondent Wierd Duk. Volgens hem had één van de volkspartijen, de SPD of het CDU/CSU, daarom voor deze verkiezingen dan ook een nieuwe, jonge kandidaat van rond de 40 jaar oud moeten sturen die onder meer het belang van digitalisering begrijpt. “In Duitsland werken ze nog met fax, dat is in onze ogen tamelijk achterlijk.”

“Als Duitsland niet meedoet met de digitalisering is dat voor ons ook een gigantisch probleem”, beklemtoont Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland en oud-Europarlementariër. “Nederland loopt voorop, maar als onze buren achterop lopen, raakt dat ons ook.”

Dat de Duitsers zo achterblijven op het gebied van digitalisering komt ook door hun communistische verleden. “Ze staan zeer argwanend tegenover moderne technologieën die het mogelijk maken voor overheden om alles te overzien wat je doet”, legt Dohmen uit. “Om dezelfde reden betalen alle Duitsers met cash, omdat er zo niet gecontroleerd wordt waar je je geld aan uitgeeft. Dat levensgrote trauma wordt van generatie op generatie doorgegeven, en dat staat ze aardig in de weg.”

Welke verkiezingsuitslag zou goed zijn voor Duitsland?

Welke verkiezingsuitslag zou dan goed zijn voor de Nederlandse en Duitse economie? De grootste kanshebbers zijn de CDU/CSU, SPD en Die Grünen. “Puur kijkend naar het bedrijfsleven is de FDP het meest toekomst georiënteerd”, zegt Dohmen.

De FDP is een kleine, liberale partij die mogelijk (net als die Grünen) een sleutelrol kan gaan spelen als na de verkiezingen een derde partij nodig blijkt voor een meerderheidscoalitie. Die Grünen en het socialistische Die Linke willen de macht van bedrijven en met name multinationals beperken, de FDP wil juist het tegenovergestelde. “Maar het is zeer de vraag of de FDP gaat regeren”, zegt Dohmen. “Het is ook zeer de vraag of de FDP wanneer de nood aan de man komt een coalitie met de SPD en de Grünen aan een meerderheid zou willen helpen.”

Voor de jonge generatie zijn de FDP en de Grünen de partijen van de toekomst, zegt Duk. “Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar je ziet dat dat de toekomst van de jongere generatie is. Dus één van die partijen moet mee gaan doen en gewicht krijgen in de regering. Anders blijf je maar steken in het verleden. De Duitse industrie kabbelt wel voort, maar er moet zo duidelijk en dringend hervormd worden.”

LEES OOK: Tijdperk Merkel ten einde: ‘Met ‘wir schaffen das’ heeft ze Europa voor het blok gezet’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week aandacht voor de stroeve formatie, de Europese verkiezingen en de bekerfinale

Ook deze zaterdag kan je weer luisteren naar een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Gevangenisdirecteur Femke van der Meulen is de nummer twee van NSC voor de Europese verkiezingen. Wie is zij en wat kan zij voor ons betekenen in Europa?
  • NOS Sportverslaggever Chris Wobben verzorgt al jaren audiodescriptie op de blindentribune van AZ, zodat zij geen minuut van de wedstrijd hoeven te missen;
  • Fries Statenlid voor PvdA Jaap Stalenburg over het congres van GroenLinks-PvdA dat zaterdag plaatsvindt;
  • Hester Loeff is amateur-paleontoloog en maakt de meest bijzondere rariteitenkabinetten;
  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen we de laatste stand van zaken omtrent de moeizame formatie door;
  • En de column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces: ‘Extreme daad van protest’

Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden….

Lees meer

Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer