WNL

Millennialboeren stoppen om milieuregels: ‘Ga niet aan een dood paard trekken’

Veel millennialboeren gooien de handdoek in de ring omdat zij geen geld meer kunnen verdienen. Zij zijn gefrustreerd omdat de Nederlandse overheid ze niet langer kan beschermen tegen strenge milieuregels uit Brussel. “De Nederlandse boer investeert zich te pletter in beleid van deze overheid. Alleen de overheid verandert sneller het beleid dan de investering”, zegt gestopte boer Arjen Schuiling in Stand van Nederland: Generatie Next.

Veel boerenbedrijven komen door de stikstofregels helemaal klem te zitten. “Er is geen zekerheid, terwijl iedereen kneiterhard werkt”, zegt Schuiling. “We moeten concurreren met producten uit de hele wereld die niet zulke strenge voedselveiligheidsnormen hebben. Daar valt niet tegen te concurreren.”

Rouwproces

Schuiling is het protesteren inmiddels moe. Na vier generaties in de akkerbouw, stopt hij ermee. “Ik heb er lang over nagedacht. Het is een rouwproces dat je ingaat. Uiteindelijk moet je ook gewoon rationeel zijn. Mijn achtergrond is accountancy. Je ziet wat erin en eruit gaat. Alles is duur in de landbouw, behalve de opbrengsten. Er blijft weinig over. Ik ga niet aan een dood paard trekken.”

Toch hangt Schuiling zijn overall aan de wilgen met pijn het hart. “Het is het mooiste vak wat er is. Het is een roeping, anders doe je het niet. De overname die ik deed, was geen makkelijke. Het is passie, je gelooft erin. Je wil dat het kan, alleen je loopt continu tegen beperkingen aan. Banken die moeilijk doen, de overheid die elke keer andere grappen bedenkt. Het is gewoon niet leuk meer.”

Hoe kun je als boer nog wél je geld verdienen in de landbouw? Kijk donderdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, 22:10 op NPO 2 of op NPO Start.

Door: Redactie

Exit mobile version