main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 september 2021 — 08:10

Pieter Omtzigt niet te spreken over duur formatie en wil een extraparlementair kabinet

Pieter Omtzigt is na maanden van afwezigheid weer terug in politiek Den Haag. Hij gaf in een interview met Nieuwsuur aan niet te spreken te zijn over hoe lang de formatie nu al duurt. Ook zei hij heil te zien in een extraparlementair kabinet.

“De persoonlijke verhoudingen zijn onderling verstoord en dat komt onder meer door het functie-elders-debat dat over mij ging.” De naam van Pieter Omtzigt kwam voor in de aantekeningen van Ollongren, die destijds de mogelijkheden voor een kabinetsformatie verkende. “Positie Omtzigt, functie elders” stond op papieren die ze per ongeluk liet fotograferen toen ze het Binnenhof verliet. Omtzigt, destijds nog Kamerlid namens het CDA, zat op dat moment overspannen thuis. De foto leidde tot het vertrek van de verkenners en wantrouwen tussen potentiële coalitiepartners.

Extraparlementair kabinet

Omtzigt pleit nu voor een extraparlementair kabinet, waarbij partijleiders Rutte, Wopke Hoekstra (CDA) en de als minister opgestapte Sigrid Kaag (D66) in de Kamer gaan zitten. “Omtzigt is natuurlijk bezig met die bestuurscultuur. Hij wil die echt verbeteren en dan is een extraparlementair kabinet logischerwijs een optie want dan is het afgelopen met dubbelrollen”, zegt Marieke Smits, parlementair journalist van WNL in Goedemorgen Nederland. Oud-formateur en VVD-prominent Uri Rosenthal vult aan: ”Ik denk dat het essentiële hierin is dat de bewindspersonen niet zijn verbonden aan de fracties.”

Burn-out

In het gesprek met Nieuwsuur sprak Omtzigt verder over zijn burn-out. Hij gaf aan het rustiger aan te willen doen en geen 80-urige werkweken meer te maken. Ook wil hij vaker thuis zijn en vaker naar de sportschool om een herhaling van een burn-out te voorkomen.

LEES OOK: Kaag stapt op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken: noodzaak of meesterzet?

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer