main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 17 september 2021 — 07:16

Levensgevaarlijke en onzichtbare drug K2 rukt op in Nederlandse gevangenissen

De gevaarlijke en onzichtbare drug K2 rukt op in Nederlandse gevangenissen. Bij naar schatting één op de drie penitentiaire inrichtingen zijn de afgelopen tijd maatregelen genomen omdat er mogelijk is geprobeerd de drug binnen te smokkelen. Op meerdere plekken in het land is om die reden de post gekopieerd. Dat bevestigt Arend de Korte, voorzitter van de Vereniging van Directeuren van Penitentiaire Inrichtingen en directeur van de gevangenissen Ter Peel en Roermond, na onderzoek van de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Volgens De Korte worden personeelsleden in het hele land getraind om het middel te herkennen en krijgen gevangenen voorlichting.

K2 is een synthetische cannabinoïde, die een vergelijkbare werking heeft als cannabis, maar veel meer ernstige bijwerkingen heeft. Het kan gekocht worden als kruidenmengsel, waaraan een synthetische drug is toegevoegd. Maar het is ook mogelijk om K2 als spray te kopen, dat op papier te spuiten en te roken. In Europa is de drug vooral bekend onder de naam spice.

Moeilijk op te sporen

Het middel is moeilijk op te sporen: het papier waarop K2 gesprayd is, lijkt op een standaard velletje en in een reguliere urinecontrole kan de drug niet worden aangetroffen. Daarom is de drug erg populair bij gevangenen. In Amerika en Engeland overleden de laatste jaren tientallen mensen achter de tralies na het gebruik van K2, nabestaanden waarschuwen voor het potentieel verwoestende effect van de drug.

Mark Fairhurst, voorzitter van de vakbond voor gevangenispersoneel in het Verenigd Koninkrijk, zegt tegen Het Onderzoeksbureau dat ook personeelsleden last hebben van de drug, bijvoorbeeld doordat ze dampen inademen. “Soms raken personeelsleden bewusteloos of worden ze opgenomen in het ziekenhuis. K2 heeft hier veel slachtoffers gemaakt.” In juni bleek uit onderzoek van de regionale omroep L1, dat geprobeerd is om spice de gevangenis van Roermond binnen te smokkelen.

Kopen via Telegram

In Nederland zijn nu door het hele land aanbieders van het middel actief, ontdekte de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Gevangenen zijn daarnaast op zoek naar een manier om de drug binnen de gevangenismuren te krijgen. De contacten worden vooral gelegd via de berichtendienst Telegram. Volgens gevangenisdirecteur Arend de Korte is het middel in een penitentiaire inrichting potentieel erg schadelijk. “In een gevangenis zitten veel mensen met een psychische stoornis. De combinatie met spice is in mijn ogen levensgevaarlijk, en daar moeten we dus uitvoerig op controleren.”

Gevangenissen doen er dus alles aan om te voorkomen dat het middel binnenkomt, zegt De Korte. Omdat er signalen zijn dat het middel soms wordt gesprayd op brieven, worden die in sommige gevangenissen gekopieerd voordat de gevangenen ze krijgen. “Wat we nu doen is het geven van goede voorlichting aan ons personeel, we moeten ze het fenomeen spice uitleggen, en welke signalen ze kunnen opvangen. Ook lichten we gedetineerden voor, zo van: joh, blijf er van af, het is levensgevaarlijk. Zodra we signalen van gedetineerden krijgen van wie we het vermoeden hebben dat ze gebruikt hebben, isoleren we ze.”

Wetswijziging

K2 of spice kan bestaan uit verschillende chemische samenstellingen en daardoor is het met de huidige wetgeving vrijwel onmogelijk de drug te verbieden, ziet Pieter Oomen, drugsexpert van het Trimbos-instituut. “Het opvallende is dat bij producten als spice of K2, als een stofje wordt verboden, er meteen nieuwe producten op de drugsmarkt komen, met een vergelijkbare werking. Om deze groep stoffen effectief te verbieden zal er eerst een wetswijziging noodzakelijk zijn.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De veertiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over K2 is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Geen aflevering meer missen? Abonneer je nu via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer