main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Iedere Steen heeft een Gezicht - 16 september 2021 — 17:15

PODCAST Iedere Steen heeft een Gezicht: ‘Ik ben joods!’

Veel mensen zullen hem nog kennen: Ronny Naftaniel, de oud-voorzitter van het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Minder bekend is hoe Naftaniel is opgegroeid. Naftaniel komt uit een joods gezin en zijn ouders leerden elkaar kennen in Westerbork.

Ronny werd in 1949 geboren, maar wil absoluut niet getypeerd worden als ‘tweede generatie oorlogsslachtoffer’. “Ik wil niet in een hokje worden geplaatst. Er zijn wel trauma’s in de generaties omdat kinderen er in hun opvoeding mee zijn geconfronteerd, maar vanuit een joods perspectief is dat een slecht uitgangspunt”, zegt Naftaniel in gesprek met zowel zijn dochter als oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in de WNL-podcast Iedere Steen heeft een Gezicht. “Wij kijken terug op traditie. Ik heb voorouders die al in de middeleeuwen joods waren. Natuurlijk is de Tweede Wereldoorlog een belangrijk moment, maar niet het begin.”

Ouders

Naftaniel vertelt over zijn ouders, die de liefde vonden in kamp Westerbork. “Mijn vader komt uit een groot gezin. Hij is in 1938 naar Nederland gevlucht en kwam toen in kamp Westerbork terecht waar hij magazijn chef was. Hij is daar tot de bevrijding gebleven.” Zijn vader wist uiteindelijk te voorkomen dat zijn moeder op transport werd gezet naar een vernietingskamp. “Als mijn moeder dan boos was op mijn vader, dan zij ze dat hij haar nooit had moeten redden van de trein”, vertelt Naftaniel.

Melissen spreekt met Naftaniel en zijn dochter verder over hun familie en over de schaamte die Naftaniel had voor zijn oma. Wat voor impact heeft de oorlog nog steeds op de familie? Luister de hele podcastaflevering van Iedere Steen heeft een Gezicht hier terug.

Geen enkele aflevering missen? Neem nu een abonnement via Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts, of een andere podcast-app.

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer