main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 11:11

Overheid roept ondernemers met geldzorgen op zich te melden: ‘Bang dat er een stille groep is’

Als er iets is wat veel ondernemers moeilijk vinden, is het om financiële hulp vragen wanneer de schulden zich opstapelen. Daarom roept de overheid ondernemers met geldzorgen in een nieuwe campagne op om aan de bel te trekken. “Wij zijn bang dat er een stille groep is, en dat dit de stilte voor de storm is”, zegt demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het is namelijk nog vrij stil bij de gemeenteloketten. Ook is het aantal mensen met schulden op dit moment ten opzichte van twee jaar geleden, voor de coronacrisis, licht gedaald. “Maar dat zagen we ook met faillissementen. We hebben er nog nooit zo weinig gehad, maar we weten natuurlijk allemaal dat er ondernemers zijn die de stapels op hebben zien lopen en twijfelen: hoe ga ik nu verder?”

Sommige ondernemers hebben bijvoorbeeld al om hypotheekuitstel gevraagd bij hun bank, zegt Wiersma. “Maar er zijn ook ondernemers die twijfelen: als ik morgen mijn hele zaak weg zou kunnen doen en daarmee van de schulden af zou zijn, zou ik dat misschien wel doen.”

Veel ondernemers hikken daar tegenaan en zitten met hun handen in het haar, aldus de staatssecretaris. “Zij twijfelen of ze hulp gaan vragen, want hulp vragen is ook toegeven dat je een probleem hebt. En als ondernemer ben je bezig om steeds weer iets nieuws te bedenken. Maar dat gaat niet voor iedereen lukken, en ik hoop dat we veel ondernemers kunnen helpen om die keuze te maken en de schulden weg te werken.”

‘Je hangt de vuile was niet buiten’

Ondernemer Rainier Leakat kan daarover mee praten. Hij had een evenementenbureau en kwam door de coronacrisis 20.000 euro in de min te staan. “Dat stapelt zich allemaal op, met incassobureaus en rente. Dat is best lastig”, vertelt hij. “Er zit een soort schaamte, en die heb ik nog steeds. Je hangt je vuile was niet buiten. Daar praat je niet over, je hoopt het zelf op te lossen. Daar ben je immers ondernemer voor geworden.” Laekat gooide het roer noodgedwongen om en brengt inmiddels brood op de plank met een eigen foodtruck.

Grotere ondernemers hebben maandelijks een vergoeding gekregen vanuit een steunpakket van de overheid, vertelt Leakat. “Maar kleine ondernemers zijn niet goed geholpen. Dat is de ervaring die ik heb.”

Schulden kwijtschelden

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse herkent het verhaal van Laekat. “Er is een grote groep ondernemers die tussen wal en schip zijn beland en geen steun hebben gekregen vanuit de overheid”, licht hij toe. “Voor hen is het moeilijk om te zien dat, bijvoorbeeld, een luchtvaartmaatschappij zoveel steun heeft gekregen.”

Veel ondernemers vragen zich dan ook af of het niet raadzaam is voor de Belastingdienst om de schulden, zoals bijvoorbeeld de btw en inkomstenbelasting, kwijt te schelden. Volgens staatssecretaris Wiersma is dat zeker een discussiepunt. “Dat is ook waarom we dit starten, want we willen ook kijken hoe groot de schuldenberg is en hoe groot het probleem daadwerkelijk is.”

De VVD’er wijst erop dat de overheid ook een waarborgfonds voor gemeenten heeft opgezet. Daarvoor wordt 30 miljoen euro beschikbaar gesteld. Gemeenten kunnen aanspraak maken op het fonds als zij een ’saneringskrediet’ aanbieden. Iedereen met grote schulden, ook ondernemers, kan daar aanspraak op maken. “Zodat gemeenten kunnen zeggen: we nemen al jou schulden over, en vervolgens heb je alleen met ons te maken, en niet meer met (bijvoorbeeld) je verhuurder.”

In zo’n geval kan je als gemeente om tafel gaan met de (publieke) schuldeisers om te kijken wat er te regelen is. “Want soms als je 100.000 euro schuld of meer hebt, weet je: dat ga ik niet in een paar jaar oplossen. Dan heb je er misschien wel meer aan als je diegene helpt, en dat is waar we nu mee bezig zijn.”

Einde aan de noodsteun?

Op dit moment zijn er allerlei sectoren, waaronder de horeca en evenementenbranche, die smeken om een verlenging van de de noodsteun na 1 oktober. Maar volgens Wiersma is het niet zo dat zij vanaf die datum compleet op eigen benen moeten staan. “We hebben honderdduizenden ondernemers in de gemeenten geholpen met bijvoorbeeld de Tozo-regeling, tot op de dag van vandaag”, legt hij uit. “Die groep blijft in het vierde kwartaal ook de steun krijgen. Die is niet weg.”

Er is juist meer geld vrijgemaakt voor de aanpak van schulden, zegt Wiersma. “Precies omdat dat het probleem is: je kunt nu niet zeggen ‘we stoppen met steun’, want we moeten alle hulp nog bieden. We gaan een nieuw pakket starten.”

LEES OOK: ‘Maak zelfmoordgedachten bespreekbaar, ook onder ondernemers’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer