main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 11:11

Overheid roept ondernemers met geldzorgen op zich te melden: ‘Bang dat er een stille groep is’

Als er iets is wat veel ondernemers moeilijk vinden, is het om financiële hulp vragen wanneer de schulden zich opstapelen. Daarom roept de overheid ondernemers met geldzorgen in een nieuwe campagne op om aan de bel te trekken. “Wij zijn bang dat er een stille groep is, en dat dit de stilte voor de storm is”, zegt demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het is namelijk nog vrij stil bij de gemeenteloketten. Ook is het aantal mensen met schulden op dit moment ten opzichte van twee jaar geleden, voor de coronacrisis, licht gedaald. “Maar dat zagen we ook met faillissementen. We hebben er nog nooit zo weinig gehad, maar we weten natuurlijk allemaal dat er ondernemers zijn die de stapels op hebben zien lopen en twijfelen: hoe ga ik nu verder?”

Sommige ondernemers hebben bijvoorbeeld al om hypotheekuitstel gevraagd bij hun bank, zegt Wiersma. “Maar er zijn ook ondernemers die twijfelen: als ik morgen mijn hele zaak weg zou kunnen doen en daarmee van de schulden af zou zijn, zou ik dat misschien wel doen.”

Veel ondernemers hikken daar tegenaan en zitten met hun handen in het haar, aldus de staatssecretaris. “Zij twijfelen of ze hulp gaan vragen, want hulp vragen is ook toegeven dat je een probleem hebt. En als ondernemer ben je bezig om steeds weer iets nieuws te bedenken. Maar dat gaat niet voor iedereen lukken, en ik hoop dat we veel ondernemers kunnen helpen om die keuze te maken en de schulden weg te werken.”

‘Je hangt de vuile was niet buiten’

Ondernemer Rainier Leakat kan daarover mee praten. Hij had een evenementenbureau en kwam door de coronacrisis 20.000 euro in de min te staan. “Dat stapelt zich allemaal op, met incassobureaus en rente. Dat is best lastig”, vertelt hij. “Er zit een soort schaamte, en die heb ik nog steeds. Je hangt je vuile was niet buiten. Daar praat je niet over, je hoopt het zelf op te lossen. Daar ben je immers ondernemer voor geworden.” Laekat gooide het roer noodgedwongen om en brengt inmiddels brood op de plank met een eigen foodtruck.

Grotere ondernemers hebben maandelijks een vergoeding gekregen vanuit een steunpakket van de overheid, vertelt Leakat. “Maar kleine ondernemers zijn niet goed geholpen. Dat is de ervaring die ik heb.”

Schulden kwijtschelden

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse herkent het verhaal van Laekat. “Er is een grote groep ondernemers die tussen wal en schip zijn beland en geen steun hebben gekregen vanuit de overheid”, licht hij toe. “Voor hen is het moeilijk om te zien dat, bijvoorbeeld, een luchtvaartmaatschappij zoveel steun heeft gekregen.”

Veel ondernemers vragen zich dan ook af of het niet raadzaam is voor de Belastingdienst om de schulden, zoals bijvoorbeeld de btw en inkomstenbelasting, kwijt te schelden. Volgens staatssecretaris Wiersma is dat zeker een discussiepunt. “Dat is ook waarom we dit starten, want we willen ook kijken hoe groot de schuldenberg is en hoe groot het probleem daadwerkelijk is.”

De VVD’er wijst erop dat de overheid ook een waarborgfonds voor gemeenten heeft opgezet. Daarvoor wordt 30 miljoen euro beschikbaar gesteld. Gemeenten kunnen aanspraak maken op het fonds als zij een ’saneringskrediet’ aanbieden. Iedereen met grote schulden, ook ondernemers, kan daar aanspraak op maken. “Zodat gemeenten kunnen zeggen: we nemen al jou schulden over, en vervolgens heb je alleen met ons te maken, en niet meer met (bijvoorbeeld) je verhuurder.”

In zo’n geval kan je als gemeente om tafel gaan met de (publieke) schuldeisers om te kijken wat er te regelen is. “Want soms als je 100.000 euro schuld of meer hebt, weet je: dat ga ik niet in een paar jaar oplossen. Dan heb je er misschien wel meer aan als je diegene helpt, en dat is waar we nu mee bezig zijn.”

Einde aan de noodsteun?

Op dit moment zijn er allerlei sectoren, waaronder de horeca en evenementenbranche, die smeken om een verlenging van de de noodsteun na 1 oktober. Maar volgens Wiersma is het niet zo dat zij vanaf die datum compleet op eigen benen moeten staan. “We hebben honderdduizenden ondernemers in de gemeenten geholpen met bijvoorbeeld de Tozo-regeling, tot op de dag van vandaag”, legt hij uit. “Die groep blijft in het vierde kwartaal ook de steun krijgen. Die is niet weg.”

Er is juist meer geld vrijgemaakt voor de aanpak van schulden, zegt Wiersma. “Precies omdat dat het probleem is: je kunt nu niet zeggen ‘we stoppen met steun’, want we moeten alle hulp nog bieden. We gaan een nieuw pakket starten.”

LEES OOK: ‘Maak zelfmoordgedachten bespreekbaar, ook onder ondernemers’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

32-jarige man aangehouden voor fatale steekpartij in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor de fatale steekpartij woensdagavond in Rotterdam, waarbij een 22-jarige Rotterdammer om het leven kwam….

Lees meer

T-Mobile stopt met sponsoring The Voice of Holland

Telecombedrijf T-Mobile stopt met de sponsoring van het tv-programma The Voice of Holland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard. Ook supermarktketen Lidl,…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit: 36.308 positieve tests

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

KLM-vlucht naar Miami vertraagd na bommelding

Een KLM-vlucht naar Miami is zondagochtend vertraagd door een 22-jarige Duister die zei dat hij een bom bij zich had. De Koninklijke Marechaussee doorzocht het…

Lees meer

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen…

Lees meer

Amsterdamse Museumplein stroomt vol met demonstranten

Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor…

Lees meer

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op…

Lees meer

JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’

JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. “Dat is echt een no-go”, zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans…

Lees meer

Directeur Yoeri Albrecht gaat van De Balie een kerk maken

Directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht gaat met De Balie een levensbeschouwend genootschap oprichten, zodat het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer…

Lees meer

Oud-VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen: vertrek uit politiek niet gelopen zoals ik me had voorgesteld

Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen had niet voorzien dat er zo veel ophef zou ontstaan na haar overstap van het ministerschap naar de lobbyorganisatie ‘Energie-Nederland’….

Lees meer

Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen

Er zullen “zeker meer acties” van de horeca volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond tegen Nieuwsuur. Gisteren openden verschillende horecaondernemers…

Lees meer

Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Naar schatting hebben zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over…

Lees meer

Lichaam gevonden in water in Den Haag, politie doet onderzoek

In Den Haag is afgelopen nacht in het water een lichaam van een overleden persoon gevonden, meldt de politie op Twitter. Er wordt onderzoek gedaan…

Lees meer