main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 11:11

Overheid roept ondernemers met geldzorgen op zich te melden: ‘Bang dat er een stille groep is’

Als er iets is wat veel ondernemers moeilijk vinden, is het om financiële hulp vragen wanneer de schulden zich opstapelen. Daarom roept de overheid ondernemers met geldzorgen in een nieuwe campagne op om aan de bel te trekken. “Wij zijn bang dat er een stille groep is, en dat dit de stilte voor de storm is”, zegt demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het is namelijk nog vrij stil bij de gemeenteloketten. Ook is het aantal mensen met schulden op dit moment ten opzichte van twee jaar geleden, voor de coronacrisis, licht gedaald. “Maar dat zagen we ook met faillissementen. We hebben er nog nooit zo weinig gehad, maar we weten natuurlijk allemaal dat er ondernemers zijn die de stapels op hebben zien lopen en twijfelen: hoe ga ik nu verder?”

Sommige ondernemers hebben bijvoorbeeld al om hypotheekuitstel gevraagd bij hun bank, zegt Wiersma. “Maar er zijn ook ondernemers die twijfelen: als ik morgen mijn hele zaak weg zou kunnen doen en daarmee van de schulden af zou zijn, zou ik dat misschien wel doen.”

Veel ondernemers hikken daar tegenaan en zitten met hun handen in het haar, aldus de staatssecretaris. “Zij twijfelen of ze hulp gaan vragen, want hulp vragen is ook toegeven dat je een probleem hebt. En als ondernemer ben je bezig om steeds weer iets nieuws te bedenken. Maar dat gaat niet voor iedereen lukken, en ik hoop dat we veel ondernemers kunnen helpen om die keuze te maken en de schulden weg te werken.”

‘Je hangt de vuile was niet buiten’

Ondernemer Rainier Leakat kan daarover mee praten. Hij had een evenementenbureau en kwam door de coronacrisis 20.000 euro in de min te staan. “Dat stapelt zich allemaal op, met incassobureaus en rente. Dat is best lastig”, vertelt hij. “Er zit een soort schaamte, en die heb ik nog steeds. Je hangt je vuile was niet buiten. Daar praat je niet over, je hoopt het zelf op te lossen. Daar ben je immers ondernemer voor geworden.” Laekat gooide het roer noodgedwongen om en brengt inmiddels brood op de plank met een eigen foodtruck.

Grotere ondernemers hebben maandelijks een vergoeding gekregen vanuit een steunpakket van de overheid, vertelt Leakat. “Maar kleine ondernemers zijn niet goed geholpen. Dat is de ervaring die ik heb.”

Schulden kwijtschelden

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse herkent het verhaal van Laekat. “Er is een grote groep ondernemers die tussen wal en schip zijn beland en geen steun hebben gekregen vanuit de overheid”, licht hij toe. “Voor hen is het moeilijk om te zien dat, bijvoorbeeld, een luchtvaartmaatschappij zoveel steun heeft gekregen.”

Veel ondernemers vragen zich dan ook af of het niet raadzaam is voor de Belastingdienst om de schulden, zoals bijvoorbeeld de btw en inkomstenbelasting, kwijt te schelden. Volgens staatssecretaris Wiersma is dat zeker een discussiepunt. “Dat is ook waarom we dit starten, want we willen ook kijken hoe groot de schuldenberg is en hoe groot het probleem daadwerkelijk is.”

De VVD’er wijst erop dat de overheid ook een waarborgfonds voor gemeenten heeft opgezet. Daarvoor wordt 30 miljoen euro beschikbaar gesteld. Gemeenten kunnen aanspraak maken op het fonds als zij een ’saneringskrediet’ aanbieden. Iedereen met grote schulden, ook ondernemers, kan daar aanspraak op maken. “Zodat gemeenten kunnen zeggen: we nemen al jou schulden over, en vervolgens heb je alleen met ons te maken, en niet meer met (bijvoorbeeld) je verhuurder.”

In zo’n geval kan je als gemeente om tafel gaan met de (publieke) schuldeisers om te kijken wat er te regelen is. “Want soms als je 100.000 euro schuld of meer hebt, weet je: dat ga ik niet in een paar jaar oplossen. Dan heb je er misschien wel meer aan als je diegene helpt, en dat is waar we nu mee bezig zijn.”

Einde aan de noodsteun?

Op dit moment zijn er allerlei sectoren, waaronder de horeca en evenementenbranche, die smeken om een verlenging van de de noodsteun na 1 oktober. Maar volgens Wiersma is het niet zo dat zij vanaf die datum compleet op eigen benen moeten staan. “We hebben honderdduizenden ondernemers in de gemeenten geholpen met bijvoorbeeld de Tozo-regeling, tot op de dag van vandaag”, legt hij uit. “Die groep blijft in het vierde kwartaal ook de steun krijgen. Die is niet weg.”

Er is juist meer geld vrijgemaakt voor de aanpak van schulden, zegt Wiersma. “Precies omdat dat het probleem is: je kunt nu niet zeggen ‘we stoppen met steun’, want we moeten alle hulp nog bieden. We gaan een nieuw pakket starten.”

LEES OOK: ‘Maak zelfmoordgedachten bespreekbaar, ook onder ondernemers’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrouw uit Middelburg zakt tot haar nek in zinkgat

Een vrouw is tot haar nek weggezakt in een zinkgat. Haar echtgenoot en buurman moesten haar nek vasthouden zodat ze kon blijven ademen. Het voorval…

Lees meer

WODC: Veel meer mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel dan wordt gemeld

Het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, WODC, zegt dat er drie tot vier keer zoveel meer mensenhandel plaatsvindt in Nederland dan dat…

Lees meer

Pfizer en Moderna werken aan nieuw vaccin tegen omikron-variant

De zorgen over de nieuwe coronavariant ‘omikron’ zijn dusdanig groot dat zowel Pfizer als Moderna al een nieuw vaccin aan het ontwikkelen zijn. Pfizer heeft…

Lees meer

Aantal positieve coronatest lijkt met 21.552 nieuwe gevallen niet verder te stijgen

Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag…

Lees meer

Veel Nederlanders onderschatten uitgaven en overschatten inkomsten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zeker de helft van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar is. Dit betekent dat bij enige tegenslag zij hun rekeningen en…

Lees meer

De Jonge meldt veertiende persoon die in Nederland besmet is met omikron-variant

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om…

Lees meer

Grootste groei coronapatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van…

Lees meer

Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht: ‘Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld’

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht. Dat meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen…

Lees meer