main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 15:10

Ouderenbond: aanvragen coronapas te moeilijk, directe actie nodig

Het aanvragen van een coronapas is te moeilijk voor veel ouderen, merkt Ouderenbond ANBO. De bond wil dat mensen die geen smartphone of printer hebben, snel via de overheid een papieren QR-code krijgen. In principe kunnen ze nu al zo’n bewijs krijgen, maar het aanvragen “lukt nog steeds niet altijd”, stelt de bond. Er is “directe actie” nodig van het ministerie van Volksgezondheid.

“Het mag niet zo zijn dat een groep ouderen niet volwaardig mee kan doen aan de samenleving alleen omdat zij geen moderne telefoon hebben”, laat ANBO weten.

Ouderen die hulp vragen worden nu volgens de bond ook slecht geholpen. Ze krijgen te horen dat ze hulp moeten vragen aan familie, de buren moeten inschakelen of naar de bibliotheek moeten gaan, zegt een woordvoerder. ANBO pleit voor een speciale hulplijn met ‘geduldige mensen’ aan de lijn.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigen dinsdag in hun persconferentie mogelijk aan dat mensen een coronabewijs nodig hebben om te worden toegelaten tot een café, een concertzaal of een theater. Met zo’n bewijs in de app CoronaCheck kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of dat ze onlangs negatief zijn getest.

‘Veel ouderen digitaal vaardig’

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther is het kabinet “bezig om ouderen en zwakkeren mee te krijgen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat vaak om oudere mensen. Ik kan me best voorstellen dat zij al in de stress schieten als ze zo’n QR-code zien. Op je 92e lijkt me dat best wel intimiderend.”

Volgens demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma moeten het aanvragen van een coronapas “voor iedereen makkelijk zijn op een manier die bij je past”. “Overigens zijn heel veel ouderen best digitaal vaardig”, voegt hij eraan toe. “Ik weet dat 93 procent van de ouderen digitaal de AOW aanvraagt.”

“Maar dat betekent niet dat er geen groep is die het lastiger vindt, en die moet je zeker helpen. Het kan niet zo zijn dat we daar geen oplossing voor vinden”, aldus Wiersma.

LEES OOK: Kinderopvang staakt wederom wegens werkdruk: ‘Zou fijn zijn als er ook voor ons gezorgd wordt’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer