main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 15:10

Ouderenbond: aanvragen coronapas te moeilijk, directe actie nodig

Het aanvragen van een coronapas is te moeilijk voor veel ouderen, merkt Ouderenbond ANBO. De bond wil dat mensen die geen smartphone of printer hebben, snel via de overheid een papieren QR-code krijgen. In principe kunnen ze nu al zo’n bewijs krijgen, maar het aanvragen “lukt nog steeds niet altijd”, stelt de bond. Er is “directe actie” nodig van het ministerie van Volksgezondheid.

“Het mag niet zo zijn dat een groep ouderen niet volwaardig mee kan doen aan de samenleving alleen omdat zij geen moderne telefoon hebben”, laat ANBO weten.

Ouderen die hulp vragen worden nu volgens de bond ook slecht geholpen. Ze krijgen te horen dat ze hulp moeten vragen aan familie, de buren moeten inschakelen of naar de bibliotheek moeten gaan, zegt een woordvoerder. ANBO pleit voor een speciale hulplijn met ‘geduldige mensen’ aan de lijn.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigen dinsdag in hun persconferentie mogelijk aan dat mensen een coronabewijs nodig hebben om te worden toegelaten tot een café, een concertzaal of een theater. Met zo’n bewijs in de app CoronaCheck kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of dat ze onlangs negatief zijn getest.

‘Veel ouderen digitaal vaardig’

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther is het kabinet “bezig om ouderen en zwakkeren mee te krijgen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat vaak om oudere mensen. Ik kan me best voorstellen dat zij al in de stress schieten als ze zo’n QR-code zien. Op je 92e lijkt me dat best wel intimiderend.”

Volgens demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Dennis Wiersma moeten het aanvragen van een coronapas “voor iedereen makkelijk zijn op een manier die bij je past”. “Overigens zijn heel veel ouderen best digitaal vaardig”, voegt hij eraan toe. “Ik weet dat 93 procent van de ouderen digitaal de AOW aanvraagt.”

“Maar dat betekent niet dat er geen groep is die het lastiger vindt, en die moet je zeker helpen. Het kan niet zo zijn dat we daar geen oplossing voor vinden”, aldus Wiersma.

LEES OOK: Kinderopvang staakt wederom wegens werkdruk: ‘Zou fijn zijn als er ook voor ons gezorgd wordt’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer