main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2021 — 09:34

Ophef over Kaag-9/11-cartoon: ‘Iedereen moet lange tenen thuislaten’

Een cartoon van Ruben L. Oppenheimer in het NRC zorgde dit weekend voor veel discussie. Op de prent is Sigrid Kaag te zien op een bezem, die afkoerst op de Twin Towers. Op de torens is het gezicht van een lachende Mark Rutte afgebeeld. Veel mensen vonden het onsmakelijk, seksistisch en respectloos.

Ook demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven werd geraakt door het beeld. “Het trof mij wel weer dat een vrouw met een stevige mening in de politiek wordt afgebeeld als een heks”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat beeld is door Geert Wilders neergezet, en ik vind het wel pijnlijk en redelijk seksistisch.”

Oppenheimer zelf staat volledig achter zijn keuze voor de cartoon ,die op 9/11 gepubliceerd werd, zo zegt hij in een interview met het AD. “Iedereen mag reageren op zijn of haar eigen manier, een cartoon is ook bedoeld om reactie op te roepen.” Dat een beeld gevoelig is betekent niet dat je dit beeld niet mag gebruiken, aldus de cartoonist.

Tekst gaat verder onder de tweet.

‘Redelijk seksistisch’

Het deed Van Engelshoven wat dat de huidige discussie in de Nederlandse politiek middels de cartoon met 9/11 vergeleken wordt, zo zegt ze. “En waar ik mij vooral zorgen om maak is het seksisme in de Nederlandse politiek.”

Directeur politieke zaken HCSS Han ten Broeke is van mening dat cartoonisten de ruimte moeten hebben om heel ver te gaan. “Ik weet niet of Oppenheimer de motivatie die de minister nu daarin meent te zien aan de cartoon heeft meegegeven. Ik vermoed zelfs van niet”, zegt ze. Ook benadrukt hij dat Kaag niet de enige is die negatief wordt afgeschilderd. “Mark Rutte wordt voor de zoveelste keer met een sardonische glimlach afgebeeld. Er worden hem ook allemaal beelden toebedeeld. Ik denk dat iedereen zijn lange tenen thuis moet laten.”

‘Fatsoen is niet aan de orde’

Ten Broeke vindt het vooral belangrijk om te benadrukken dat Oppenheimer vandaag in de rechtbank staat omdat hij bedreigd werd naar aanleiding van een cartoon uit 2019. In die prent beeldde de cartoonist de Turkse president Erdogan af als hond van de Amerikaanse president Trump.

“Ik geloof dat dat het echte thema is”, zegt Ten Broeke. “Ik vind dit niet één van zijn meest geslaagde tekeningen, maar dat is mijn persoonlijke opvatting. Ik ben ook wel eens naar door hem afgebeeld. Dat doet er allemaal niet toe, fatsoen en of je iets smakelijk of onsmakelijk vindt, dat is volgens mij niet aan de orde. Dit beeld zou ook nog eens ironisch kunnen zijn, en als we dat niet meer inzien hebben we een probleem.”

Op dat punt vinden de demissionair minister en Ten Broeke elkaar. “Als je ziet wat Sigrid Kaag over zich heen heeft gekregen, dat is niet mals. Daarvan is ook wel vastgesteld dat dat voor vrouwen meer geldt”, zegt Van Engelshoven. “Maar het is idioot dat Oppenheimer in de rechtbank staat en dat cartoonisten worden bedreigd. Het is ook goed dat we naar aanleiding van cartoons discussies voeren.”

LEES OOK: ‘Scholen moeten ouders beter informeren om misverstanden over cartoons te voorkomen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer