main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 september 2021 — 09:52

Tweede Kamer debatteert over toekomst Tata Steel: ‘Dit kan gewoon niet meer’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van staalgigant Tata Steel. Omwonenden klagen al jaren over gezondheidsklachten. Wethouders van omliggende gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen zeggen nu niet langer te accepteren dat de staalgigant de gezondheid van de IJmondbewoners bedreigt. “Dit is een enorm probleem in die regio”, zegt Telegraaf-journalist Wierd Duk in Goedemorgen Nederland.

Duk: “Ik begrijp eigenlijk niet dat dit überhaupt nog mogelijk is in onze tijd. Die mensen hebben echt last van de vervuiling daar. Ik begrijp die wethouders heel goed, dit kan natuurlijk gewoon niet.”

Tata moet verduurzamen, daar zijn de partijen het van links tot rechts over eens, zo schrijft De Telegraaf op de voorpagina. Toch kunnen de groene plannen van Tata Steel ook niet op veel enthousiasme rekenen. Het RIVM waarschuwt dat sommige CO2-besparende maatregelen ook negatief kunnen uitpakken. Het opvangen en vervoeren van CO2 zou kunnen leiden tot extra uitstoot van stikstof, zwavel en fijnstof. Bovendien leiden de plannen niet tot het verminderen van de uitstoot van zware metalen zoals lood en de kankerverwekkende PAK’s.

‘Recht op schone omgeving’

Ook de ChristenUnie vindt dat dit “niet langer zo kan doorgaan”, zegt CU-Kamerlid Don Ceder. “Er wordt naar een oplossing gezocht.” De staalfabriek sluiten, is volgens Ceder geen optie vanwege het aantal banen dat dan zou verdwijnen. “Je moet kijken hoe je ervoor kan zorgen dat je verantwoordelijk werk kan bieden, maar ook geen bedreiging vormt voor de mensen eromheen. Die hebben ook recht op een schone omgeving.”

Er zullen nu knopen doorgehakt moeten worden, zegt Ceder. “Ik denk dat dat ook gaat plaatsvinden, zeker omdat er recent een rapport is uitgekomen waaruit blijkt dat het gevolgen heeft voor het IQ van kinderen. Dat dit niet langer zo door kan gaan, daar zijn we het over eens.”

LEES OOK: Tammy woonde in de buurt van Tata en kreeg kanker: ‘Dit moet te maken hebben met de omgeving’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer