WNL

Stichting voor Werkende Ouders: ‘Laat de coronamaatregelen op school los’

Het schooljaar is pas net begonnen en toch zitten al weer duizenden kinderen thuis door coronabesmettingen in de klas. Als er sprake is van één coronabesmetting, dan moet al de hele klas in thuisquarantaine. Stichting voor Werkende Ouders wil dat dat onder meer deze maatregel er per direct afgaat.

“We zijn net twee weken bezig en ik ga nu al aan een klas vertellen dat ze naar huis moeten. Je ziet gewoon de moed in de schoenen zakken bij de leerlingen”, verzucht Marijke van Amersfoort, directeur van basisschool Samenspel, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. En zo zijn er dus nog honderden scholen waar de afgelopen twee weken hetzelfde is gebeurd. “Wij zijn voorstander van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Ik kan me voorstellen dat een besmette leerlingen echt naar huis moet, maar de hele klas? Nee dat vind ik echt onzin”, zegt Marjet Winsemius, directeur van Stichting voor Werkende Ouders, in Goedemorgen Nederland als reactie op Van Amersfoort.

“De impact is groot op leerlingen en ook op de ouders die weer werk en zorg moeten combineren. Daarnaast heeft het ook een impact op werkgevers en als gevolg daarvan weer op de economie.” Kortom, volgens Winsemius moet er echt snel iets gaan gebeuren.

Naar Den Haag

Winsemius ging daarom naar Den Haag om te praten of in ieder geval het quarantaine-advies er niet eerder af kan. Het OMT is het erover eens dat het kabinet rond 20 september verantwoord kan afkondigen dat voortaan leerlingen alleen nog moeten thuisblijven als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind, maar Winsemius wil dat deze datum vervroegd wordt. Kinderarts en OMT-lid Károly Illy heeft al laten weten dat het advies kan vervallen. “Het is nu afwachten op het nieuwe advies van het OMT, maar we hebben hoop”, aldus Winsemius.

Wel of niet vaccineren en zwakke gezondheid

Op de achtergrond spelen er nog een andere discussies. Eén daarvan gaat over vaccineren. “Het is en blijft een vrije keuze voor leerkrachten om zich te laten vaccineren. Sommigen voelen zich niet veilig als het thuisquarantaine-advies komt te vervallen. Daarnaast speelt ook voor een groot aantal ouders mee dat zij zelf kampen met een zwakke gezondheid. Zij zijn op hun beurt bang dat kinderen nu sneller corona mee naar huis nemen”, zegt Winsemius.

LEES OOK: Is er straks sprake van vaccinatiedwang? ‘Maakt het leven van ongevaccineerde steeds moeilijker en zuurder’

Door: Redactie

Exit mobile version