main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 augustus 2021 — 15:54

Worden Amsterdam en Venetië weer overspoeld door dagjesmensen? ‘Toerisme dat neemt en niets brengt’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Nu het weer mogelijk is om naar het buitenland te gaan, pakken veel toeristen dan ook die kans. Dat betekent ook dat we mogelijk terugvallen op oude patronen. Maar zitten wereldsteden nog op een zee aan toeristen te wachten? De inwoners van Amsterdam hadden hun stad afgelopen coronajaar sinds tijden weer voor zichzelf en struikelden bij een wandeling over de Dam niet over de voeten van dagjesmensen. Gaan we straks dus nog wel op reis zoals we gewend zijn?

Overtoerisme is al jarenlang een belangrijk onderwerp in onze hoofdstad. Voor de crisis, in 2019, bezochten 10,3 miljoen mensen Amsterdam voor een verblijf. Zo’n 11,3 mensen kwamen een dagje naar Amsterdam, waarvan ongeveer 4,1 miljoen uit Nederland zelf. Burgemeester Femke Halsema stelde afgelopen jaar voor om buitenlandse toeristen te weren bij coffeeshops. Ook heeft het college de ‘Aanpak Binnenstad’ aangekondigd, waarin 88 maatregelen worden voorgesteld die de leefbaarheid in de binnenstad zouden moeten verbeteren.

Duivels dilemma

Maar het blijft een ingewikkeld vraagstuk. Restaurants, hotels, kroegen, rondvaarten en musea kunnen niet wachten tot de toeristen weer terugkeren en hebben na de coronacrisis flink wat in te halen. Het grote omzetverlies in de toerismesector raakt de Amsterdammer óók. Ondernemingen moesten in het afgelopen coronajaar stoppen of afscheid nemen van tijdelijke werknemers en staan daarom zeker niet te springen om een ontmoedigingsbeleid. “Ondernemers en hun werknemers staat het water aan of boven de lippen. Laten we er in hemelsnaam voor zorgen dat die mensen een toekomst hebben”, zei toerismebureau NBTC hier vorige zomer over in Het Parool.

‘Een toerisme dat neemt en niets brengt’

Uiteindelijk wil Amsterdam vooral af van een bepaald soort toerisme dat overlast veroorzaakt. Het aantrekken van ‘kwaliteitstoeristen’ is voor nu het speerpunt, en daar vinden Amsterdam en Venetië elkaar.

De Italiaanse stad spant de kroon wat betreft overtoerisme. De Nederlandse Ine Legerstee werd veertig jaar geleden verliefd op Venetië en werkt er sindsdien als gids. Het bezoek van de gemiddelde Nederlandse toerist is vluchtig, zegt zij in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next. “Ze komen hier met een bus, en dan varen ze naar het centrum toe. Daar maken ze een wandeling van anderhalf tot twee uur en gaan ze weer weg”, zegt zij. “Dat is niet zo goed. Hier wordt dat toerisme ‘Mordi e fuggi’ genoemd, wat betekent: je bijt, en vlucht vervolgens. Dat is een toerisme dat neemt, en niets brengt.”

De Italiaanse stad heeft bezoekers nodig die niet slechts een aantal uurtjes blijven om een selfie te maken, maar ook echt de stad leren kennen, zo vinden bestuur en inwoners. Voor corona werd de stad jaarlijks overspoeld door meer dan 2 miljoen toeristen, waar de stad zelf maar 50.000 inwoners telt.

Bijdrage

Om dit vluchtige toerisme te ontmoedigen zullen dagjesmensen vanaf 2022 een “kleine bijdrage” moeten betalen voor een bezoekje aan de binnenstad, zo vertelt Simone Venturini, wethouder toerisme in de stad. “Om Venetië te leren kennen moet je minstens een paar dagen blijven. Je moet kunnen verdwalen in de steegjes, een avondwandeling maken, en de stad leren kennen als een Venetiaan”, onderschrijft ook hij. “Venetië is gewoon geen stad voor een paar uur, een selfie, een hamburger en dan weer naar huis.”

In Venetië was het in de coronacrisis stiller dan het ooit geweest is. Zoals in veel Europese steden zijn de Venetianen benieuwd hoe groot de drukte deze zomer zal zijn. Men hoopt op de economische jackpot, maar wil ook niet meer terug naar de extreme drukte zoals voor corona. Jill Bleiksloot bezoekt een leeg San Marcoplein en ziet een toeristische stad die symbool staat voor zoveel steden in Europa.

Je kunt deze aflevering nu terugkijken. Oude afleveringen bekijk je hier.

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Elektriciteit wordt schaars voor de volgende generatie. Want alles moet elektrisch worden. Moeten millennials vrezen voor stroomuitval, of torenhoge kosten?

Stroomschaarste in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Stand van Nederland: Generatie Next.

Oud-deelnemer doet aangifte van aanranding tegen The Voice-regisseur

Een oud-deelnemer van The Voice of Holland heeft vrijdag aangifte van aanranding gedaan tegen de regisseur van het RTL-programma. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na…

Lees meer

Geen vervolging Kaag na aangiften om ‘financiering terrorisme’

De regering laat geen vervolging instellen tegen minister Sigrid Kaag (Financiën) na beschuldigingen van financiering van terrorisme. Vorig jaar mei en juli zijn daarvan twee…

Lees meer

Aanpassing geldigheidsduur coronapas uitgesteld tot na 4 februari

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de…

Lees meer

Fakkelbelager van Kaag, Max van den B., in hoger beroep

De man die vorige week is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, gaat in hoger beroep….

Lees meer

Kuipers blijft bij uitspraak over effect coronatoegangsbewijzen

Coronaminister Ernst Kuipers had naar eigen zeggen misschien “nog meer moeten benadrukken” dat het effect van de coronatoegangsbewijzen afhangt van de manier waarop die worden…

Lees meer

KLM laat personeel niet meer in Kiev overnachten

KLM laat personeel niet meer in de Oekraïense hoofdstad Kiev overnachten vanwege de onrust in het land door de opgelopen spanningen met buurland Rusland. Personeel…

Lees meer

Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, hoe lossen we dat op? ‘Maak piekuren duurder’

Het stroomnetwerk van Nederland kan alle elektriciteit binnenkort niet meer aan nu ons stroomverbruik door de verduurzaming zal verdubbelen. Een groot probleem voor de nieuwe…

Lees meer

Nieuw record van 74.085 coronagevallen, achterstand loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen….

Lees meer

Geen doorbraak in Oekraïne-kwestie na telefonisch contact tussen Macron en Poetin

Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le…

Lees meer

Ziekenhuizen verzorgen 1141 mensen met corona

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten…

Lees meer

16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Jos B. is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch…

Lees meer