Worden Amsterdam en Venetië weer overspoeld door dagjesmensen? ‘Toerisme dat neemt en niets brengt’
Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.
Nu het weer mogelijk is om naar het buitenland te gaan, pakken veel toeristen dan ook die kans. Dat betekent ook dat we mogelijk terugvallen op oude patronen. Maar zitten wereldsteden nog op een zee aan toeristen te wachten? De inwoners van Amsterdam hadden hun stad afgelopen coronajaar sinds tijden weer voor zichzelf en struikelden bij een wandeling over de Dam niet over de voeten van dagjesmensen. Gaan we straks dus nog wel op reis zoals we gewend zijn?
Overtoerisme is al jarenlang een belangrijk onderwerp in onze hoofdstad. Voor de crisis, in 2019, bezochten 10,3 miljoen mensen Amsterdam voor een verblijf. Zo’n 11,3 mensen kwamen een dagje naar Amsterdam, waarvan ongeveer 4,1 miljoen uit Nederland zelf. Burgemeester Femke Halsema stelde afgelopen jaar voor om buitenlandse toeristen te weren bij coffeeshops. Ook heeft het college de ‘Aanpak Binnenstad’ aangekondigd, waarin 88 maatregelen worden voorgesteld die de leefbaarheid in de binnenstad zouden moeten verbeteren.
Duivels dilemma
Maar het blijft een ingewikkeld vraagstuk. Restaurants, hotels, kroegen, rondvaarten en musea kunnen niet wachten tot de toeristen weer terugkeren en hebben na de coronacrisis flink wat in te halen. Het grote omzetverlies in de toerismesector raakt de Amsterdammer óók. Ondernemingen moesten in het afgelopen coronajaar stoppen of afscheid nemen van tijdelijke werknemers en staan daarom zeker niet te springen om een ontmoedigingsbeleid. “Ondernemers en hun werknemers staat het water aan of boven de lippen. Laten we er in hemelsnaam voor zorgen dat die mensen een toekomst hebben”, zei toerismebureau NBTC hier vorige zomer over in Het Parool.
‘Een toerisme dat neemt en niets brengt’
Uiteindelijk wil Amsterdam vooral af van een bepaald soort toerisme dat overlast veroorzaakt. Het aantrekken van ‘kwaliteitstoeristen’ is voor nu het speerpunt, en daar vinden Amsterdam en Venetië elkaar.
De Italiaanse stad spant de kroon wat betreft overtoerisme. De Nederlandse Ine Legerstee werd veertig jaar geleden verliefd op Venetië en werkt er sindsdien als gids. Het bezoek van de gemiddelde Nederlandse toerist is vluchtig, zegt zij in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next. “Ze komen hier met een bus, en dan varen ze naar het centrum toe. Daar maken ze een wandeling van anderhalf tot twee uur en gaan ze weer weg”, zegt zij. “Dat is niet zo goed. Hier wordt dat toerisme ‘Mordi e fuggi’ genoemd, wat betekent: je bijt, en vlucht vervolgens. Dat is een toerisme dat neemt, en niets brengt.”
De Italiaanse stad heeft bezoekers nodig die niet slechts een aantal uurtjes blijven om een selfie te maken, maar ook echt de stad leren kennen, zo vinden bestuur en inwoners. Voor corona werd de stad jaarlijks overspoeld door meer dan 2 miljoen toeristen, waar de stad zelf maar 50.000 inwoners telt.
Bijdrage
Om dit vluchtige toerisme te ontmoedigen zullen dagjesmensen vanaf 2022 een “kleine bijdrage” moeten betalen voor een bezoekje aan de binnenstad, zo vertelt Simone Venturini, wethouder toerisme in de stad. “Om Venetië te leren kennen moet je minstens een paar dagen blijven. Je moet kunnen verdwalen in de steegjes, een avondwandeling maken, en de stad leren kennen als een Venetiaan”, onderschrijft ook hij. “Venetië is gewoon geen stad voor een paar uur, een selfie, een hamburger en dan weer naar huis.”
In Venetië was het in de coronacrisis stiller dan het ooit geweest is. Zoals in veel Europese steden zijn de Venetianen benieuwd hoe groot de drukte deze zomer zal zijn. Men hoopt op de economische jackpot, maar wil ook niet meer terug naar de extreme drukte zoals voor corona. Jill Bleiksloot bezoekt een leeg San Marcoplein en ziet een toeristische stad die symbool staat voor zoveel steden in Europa.
Je kunt deze aflevering nu terugkijken. Oude afleveringen bekijk je hier.
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie
De Vuelta, een van de drie grote wielerrondes, gaat vrijdag van start in Utrecht. Wat betekent dit voor de stad? Boeren hebben aangekondigd te gaan demonstreren tijdens het wielerevenement, maar daar zijn de ronde-organisatie en de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma goed op voorbereid. Zij vertelt er meer over bij Sven op 1: Zomereditie.
De regen die woensdag viel, heeft weinig veranderd aan de droogte in ons land, meldt Weeronline. De buien zorgden alleen regionaal voor verlichting. Op grote…
Lees meerIn de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo’n…
Lees meerEen 35-jarige Nederlander is in Spanje gearresteerd omdat hij illegaal explosieven vervaardigde in een werkplaats op zijn boerderij in Campos del Rio, in de zuidoostelijke…
Lees meerHandhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat…
Lees meerPremier Mark Rutte vindt de dalende koopkracht van Nederlanders een heel serieus probleem waar een oplossing voor gevonden moet worden. Dat zei hij donderdag na…
Lees meerEen 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen…
Lees meerDe Vuelta gaat vrijdag met een tijdrit door hartje Utrecht van start. Met de aanvang van de Vuelta is Utrecht de eerste stad die de…
Lees meerNederland heeft een 29-jarige Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man, Denis Mihaqlovitsj Doebnikov, wordt ervan verdacht virtueel geld te hebben witgewassen. Hij werd…
Lees meerDe Rijn bij Lobith heeft donderdagmorgen de laagste waterstand ooit bereikt, meldt Rijkswaterstaat na berichtgeving van NU.nl. Om 08.00 uur stond het waterpeil op 6,48…
Lees meerRussische luchtaanvallen op de Oost-Oekraïense stad Charkov hebben aan negen mensen het leven gekost, meldt de regionale gouverneur. Ook raakten er volgens Oekraïne dertig mensen…
Lees meerDe werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen…
Lees meerBoeren moeten meer krijgen voor biologische producten, stelt een groep van experts, boeren en bestuurders in een eigen stikstofplan. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Het…
Lees meerChinese troepen doen eind deze maand mee aan een militaire oefening in Rusland. Het Chinese ministerie van Defensie schrijft woensdag in een verklaring dat het…
Lees meerDe AOW moet onmiddellijk worden verhoogd. Dat eist de Seniorencoalitie – bestaande uit ANBO, KBO-PCOB, de Koepel Gepensioneerden en NOOM – volgens De Telegraaf in…
Lees meerUiterlijk 9 september moet het kabinet toezeggen een schadevergoeding te gaan regelen voor zorgmedewerkers met langdurige Covid. Zo niet, dan stappen vakbonden FNV en CNV…
Lees meer