WNL

PODCAST: Over de zaak-Mallorca: ‘Je moet nooit mensen treffen die onschuldig zijn’

PODCAST

Media-expert Mark Koster en presentatrice Margreet Spijker hebben het iedere zaterdag in WNL-podcast Mark en Margreets Weekend over het nieuws. Koster schuwt z’n mening niet, en Spijker houdt ‘m bij de les. Deze week kaart Koster het debat rondom de zaak Mallorca aan, waarbij een 27-jarige jongen uit Waddinxveen om het leven kwam door mishandeling.

“De zaak heeft volgens velen een beetje de zweem van klassenjustitie”, begint Koster, die onder meer verwijst naar een reconstructie in De Telegraaf. “Zo zou een kind van een officier van justitie zich ermee hebben bemoeid en zouden het rijkeluiskindjes zijn.” In Op1 uitte Rutger Jeuken, hoofdofficier van het parket Midden-Nederland, vrijdagavond zijn woede over al deze speculaties.

De “digitale heksenjacht” die op dit moment aan de gang is naar de negen verdachten, noemde de hoofdofficier “te zot voor woorden”. Daarmee doelt hij er onder meer op dat de website GeenStijl woensdag de namen van de vermeende dadergroep online zette.

Luister de hele podcast nu hier

Spijker geeft direct aan dat zij in deze kwestie niet objectief kan zijn. Toen ze zelf naar GeenStijl navigeerde herkende ze een aantal van de kinderen op de foto die daar gedeeld werd. “Waar ik ook de ouders en de zusjes en de broertjes van ken”, vertelt ze. “Vervolgens zie je dat er adressen worden gedeeld. Dan verplaats ik me in zo’n zusje dat helemaal niets heeft gedaan, en dat nu doodsbang in haar bed ligt.”

Ze hamert erop dat justitie vooral “heel snel actie” moet ondernemen. “Dit zijn kinderen die iets gedaan hebben wat onbegrijpelijk is. Dat moet heel snel door justitie worden uitgezocht. Maar ga geen adressen van ouders in de media verspreiden”, aldus Spijker. “Ik snap wel dat je heel kwaad kan worden als het op klassenjustitie lijkt”, zegt ze. “Maar het omgekeerde geldt ook. Dat je denkt: dit zijn rijke kinderen, dus gaan we ze maar ‘afslachten’.”

Ongeduld

Koster neemt het toch enigszins op voor GeenStijl. “De gedachte was: ze zijn in Spanje gepakt, maar het duurde allemaal zo lang voordat er actie werd ondernomen. Ze werden niet ingerekend. Dus ik denk dat ze dat gedaan hebben uit ongeduld, terwijl ze op filmpjes te zien zijn”, zegt hij. In die gedachte kan Spijker meegaan. “Waarom duurde dat zo lang? Als je weet wie het zijn, ga dan actie ondernemen”, reageert ze. “Maar dan nog: de journalisten van GeenStijl kunnen weten dat ze volstrekt onschuldige mensen hiermee treffen, en dat vind ik gewoon heel erg kwalijk en slecht voor de journalistiek in zijn geheel.”

Ook in deze podcast:

Verder heeft Koster het in de podcast van deze week over de windsurfer Kiran Badloe. Hij won vandaag goud in Tokio, maar toen premier Mark Rutte hem belde om hem te feliciteren, zette hij hem even in de wacht. (De Telegraaf). “Mooi”, vindt Koster, die ook zijn enthousiasme deelt over een interview van De Volkskrant met Caroline van der Plas, waarin de BBB-lijsttrekker onder andere anekdotes deelt over haar vakanties.

Dan tot slot de “rehabilitatie” van Maurice de Hond in Trouw, aldus Koster. “Hij heeft vaak ongelijk en is vaak totaal dogmatisch in zijn mening, maar hij heeft in één ding gelijk gekregen: de aerosolen.”

Abonneer je nu op deze podcast via Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts of een andere podcast-app.

LEES OOK: Geniet van de zomervakantie met deze WNL-podcasts

Door: Redactie

Exit mobile version