main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Zaak Van Je Leven - 29 juli 2021 — 11:57

WNL Misdaadarchief: Een groot groen grasveld en twee stenen: ‘Je kunt je niet voorstellen dat dat twee kindergrafjes zijn’

Waren de twee stenen in de tuin van kasteel Bouvigne bedoeld als grafmonumenten voor twee dode meisjes die daar begraven lagen? De vermoedens waren er al wel bij de huidige bewoner van het kasteel, waterschap Brabantse Delta, zo is te zien in het WNL-programma De Zaak van je Leven.

“Een van onze tuinmannen wist te vertellen dat tuinbezoekers het al eerder hadden genoemd”, zegt Arend van der Meer van Brabantse Delta. Het verhaal dat twee meisjes ten tijde van de Tweede Wereldoorlog begraven waren, deed al langer de rondte. “Twee stenen achter ons kapelletje… Is dat niet 1+1=2?”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het kasteel dienst als adres voor Het Boldershof, een internaat voor gehandicapte kinderen in Nijmegen. Toen die stad op 10 mei 1940 viel, moesten de kinderen en de nonnen die hen verzorgden halsoverkop geëvacueerd worden. Twee meisjes stierven door ziekte en werden illegaal begraven door de nonnen. Waar, dat bleef een mysterie.

Overlijdensaktes

“Een groot groen grasveld en twee stenen… Het is onmogelijk om je voor te stellen dat dat twee kindergrafjes zijn”, zegt coördinator vermiste personen Maaike van der Velden. Na onderzoek van diverse instanties werden er overlijdensaktes van drie kindjes gevonden, twee meisjes en een jongen. “En het interessante was dat het klopte qua tijdlijn. Alledrie waren ze rond 10 mei overleden. En ook de locatie, het was allemaal in de buurt van kasteel Bouvigne.”

Ook in tijden van oorlog was het verplicht om een overlijden te melden bij de burgerlijke stand. “De twee meisjes klopten met het verhaal dat wij kenden”, zegt Maaike’s collega Joop van Gemert. “Maria Ruttjes en Molleke Bijkerk…” Alleen dat jongetje konden we niet plaatsen.

Ze ontdekten een verschil tussen de drie overlijdensaktes. Waar de dood van de meisjes door een arts was geconstateerd, was dat bij het jongetje de vader. “Die kon het niet zijn, omdat die begraven zou zijn in Geertruidenberg. Zo werd die uitgesloten van het onderzoek.”

“Nu hebben we ook concrete namen in plaats van alleen ‘twee meisjes’ waar we het tot op dat moment over hadden.”

‘WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Het Onderzoeksbureau. Alle afleveringen van Zaak van je Leven zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer