main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Dafne Schippers.
Op1 - 24 juli 2021 — 00:07

Wat verdienen sporters tijdens Olympische Spelen? ‘Niet zo’n feest’

We willen natuurlijk zo veel mogelijk Olympische medailles binnenslepen. Maar hoe meer medailles, hoe moeilijker het is voor sporters om sponsors te vinden, zegt sportmarketeer Bob van Oosterhout donderdagavond in Op1. Het is voor veel olympiërs sowieso vaak lastig om op financieel gebied wat aan hun prestaties over te houden.

“We hebben op olympisch gebied de top of the bill. Neem Michael Phelps, een Amerikaanse zwemmer. Die heeft in zijn carrière tachtig miljoen euro verdiend aan commerciële activiteiten”, zegt Van Oosterhout. “Maar als je gaat kijken naar Nederlandse olympische sporters is het niet zo’n feest.”

Iedere Nederlandse sporter die een medaille wint op de Spelen krijgt van sportkoepel NOC*NSF 30.000 euro voor goud, 20.000 euro voor zilver en 11.500 voor brons, zegt Van Oosterhout. In teamverband is dat 11.000 euro voor goud, 8000 euro voor zilver en 5000 euro voor brons. “Waren deze mensen geboren in Singapore of Indonesië, dan ging het om 7,5 ton per medaille. De verschillen zijn erg groot.”

Commerciële activiteiten

Maar sporters kunnen ook verdienen aan commerciële activiteiten, zegt Van Oosterhout. “De grootste sporters in Nederland zijn natuurlijk de Max Verstappens, enzovoorts. Als je kijkt naar olympische sporters hebben in de afgelopen jaren Sven Kramer, Dafne Schippers en Epke Zonderland gemiddeld wel enkele tonnen per jaar kunnen verdienen. Maar er zijn ook ontzettend veel olympiërs die hun handtekening zetten onder sponsorcontracten tussen 5000 en 15000 euro per jaar, afhankelijk van hun bereik. Het is nog niet zo makkelijk.”

Tekst gaat verder onder Tweet. 

“En al helemaal niet omdat wij dit jaar, denk ik, een rijke medaille oogst gaan hebben”, gaat Van Oosterhout verder. Want dat maakt het voor sponsoren moelijker kiezen, legt hij uit. “Bij de Olympische Winterspelen in Sotsji hadden we een hele batterij aan schaatsers die een medaille won, met als gevolg dat een maand later het Nederlandse publiek niet meer kon vertellen wie er een medaille had gewonnen. Dat wil je eigenlijk niet.”

Van Oosterhout merkt wel op dat de inkomsten per sport sterk kunnen verschillen.

LEES OOK: Derde Nederlandse olympiër positief getest op corona: ‘Niet te beschrijven, hartverscheurend’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer