WNL

Marcel Levi: ‘Mensen met niet-witte huidskleur oververtegenwoordigd onder niet-gevaccineerden in ziekenhuis’

Van de mensen die op dit moment met het coronavirus in het ziekenhuis liggen is het merendeel niet gevaccineerd. Onder die niet-gevaccineerden is een oververtegenwoordiging te zien van mensen met een niet-witte huidskleur, zegt Marcel Levi, internist en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Dat ziet Levi, die werkzaam is in het Amsterdam UMC, in de praktijk. “Wat opvalt is dat we weer mensen opnemen met corona”, zo vertelt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “En als je dan gaat tellen zijn dat bijna alleen maar mensen die niet gevaccineerd zijn. En daar is ook een oververtegenwoordiging te zien van, helaas, mensen met een niet witte huidskleur.”

‘Ze zijn gewoon niet wit, hoe moeilijk kan het zijn’

Volgens Levi doet Nederland moeilijk over de registratie van de achtergrond van de verschillende coronapatiënten. “Andere mensen die daar meer verstand van hebben zeggen: je mag dat best wel registreren. Maar ik denk: registreren? Ik zie het gewoon. Ze zijn gewoon niet wit, dus hoe moeilijk kan het zijn”, zegt hij.

“We hebben daar wel een zekere ongelijkheid gecreëerd”, vervolgt Levi. Hij beklemtoont dat hij weet dat er keihard wordt gewerkt door de GGD’s in Amsterdam, Rotterdam en andere gemeenten om hier verandering in te brengen. “Ze gaan wijken in om mensen met lokale opinieleiders te overtuigen van het feit dat vaccinatie belangrijk is. Maar ze lopen wel een tikje achter.”

Volgens de bestuursvoorzitter van NWO kunnen er echter altijd meer stappen gezet worden om de prikbereidheid te verhogen. “Met elke prik die je zet red je potentieel een mensenleven. Dus dat is wel iets om in het achterhoofd te houden.”

LEES OOK: Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi over weggooien AstraZeneca-vaccins: ‘Dit slaat nergens op’

Door: Marinka Wagemans