WNL

Kinder-IC’s Nederlandse ziekenhuizen liggen vol door uitbraak RS-virus

De kinderintensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liggen vol met jonge kinderen met ernstige luchtwegproblemen door het RS-virus, meldt de NOS. Een uitbraak van dat virus is er ieder jaar, maar normaal gesproken is de piek er in de winter. Verschillende ziekenhuizen hebben planbare operaties inmiddels uitgesteld vanwege een tekort aan IC-bedden.

Ook worden kinderen veel overgeplaatst naar andere ziekenhuizen als daar plek is. Vorige week is er zelfs een kind overgeplaatst naar een ziekenhuis in België, zegt RS-virusspecialist Louis Bont tegen de NOS. “Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat dit in de zomer zou gebeuren.”

Bont waarschuwde afgelopen maand al over de uitbraak van het RS-virus, dat toen vooral rondging in Zuidwest-Nederland. Inmiddels heeft het virus zich verspreid over het hele land. Bont heeft nog geen aanwijzingen dat de RS-uitbraak uitdooft.

Onschuldig virus

Afgelopen winter bleef een uitbraak van het RS-virus uit, waarschijnlijk vanwege de coronamaatregelen. Nu die zijn versoepeld grijpt het virus toch om zich heen.

Het virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen en bijna alle kinderen krijger er voor hun eerste verjaardag mee te maken. “Vrijwel niemand overlijdt eraan in Nederland”, zegt kinderarts Hans van Goudoever tegen de NOS.

Wel kunnen kinderen het erg benauwd krijgen en een ontsteking van de kleine luchtwegen of een ontsteking oplopen. Een enkeling komt door het virus op de intensive care terecht. Dat gebeurt vooral baby’s die te vroeg zijn geboren, kampen met een hartafwijking of het syndroom van Down hebben. Eén op de honderd baby’s belandt in het ziekenhuis en één op de duizend op de IC.

Handen wassen

Een besmetting met het RS-virus is moeilijk te voorkomen, maar volgens het RIVM is het wel verstandig om vaak de handen te wassen en papieren zakdoekjes te gebruiken, om zo de kans op besmetting te verkleinen.

LEES OOK: Virologen waarschuwen: deltavariant verspreidt zich ook via volledig gevaccineerden

Door: Peter Visser

Exit mobile version