main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
14 juli 2021 — 14:48

Politie waarschuwt voor malware op Android-telefoons

De politie waarschuwt gebruikers van smartphones met het Android-besturingssysteem voor sms’jes over een ontvangen voicemailbericht. Door op de link in het bericht te klikken, wordt malware op de telefoon geïnstalleerd. Na verspreiding in België, worden dergelijke sms’jes nu ook in Nederland gesignaleerd.

Het gaat om besmettingen met de nieuwe malware FluBot of Cabassous. Met deze malware proberen criminelen toegang krijgen tot telefoon- en bankgegevens. Als FluBot is geïnstalleerd op de telefoon, proberen criminelen bij gebruik van de bank-app geld over te maken naar een buitenlandse rekening. Het gaat daarbij om veel geld, waarschuwt de politie. Ook gebruikt de malware het adressenboek van de telefoon om zichzelf verder te verspreiden.

Sms’jes

Om de malware geïnstalleerd te krijgen op telefoons, sturen criminelen sms’jes met een link. In mei gingen al sms’jes rond over een ontvangen postpakket van bijvoorbeeld DHL of UPS, met daarin een link naar een namaak-app. Toen werden tienduizenden Nederlandse smartphones overgenomen, zo meldde RTL Nieuws.

Voorkomen

De politie raadt aan om alléén originele apps te installeren vanuit de Google Play Store of de Apple App Store. Als een telefoon toch besmet is, kan FluBot alleen verwijderd worden door de smartphone terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Alle gegevens op de telefoon gaan dan wel verloren.

De politie roept slachtoffers op om altijd aangifte te doen. Informatie uit de aangiftes wordt gebruikt om schade en slachtoffers in de toekomst te voorkomen.

Het aantal incidenten waarbij internetoplichters mensen op slinkse wijze geld afhandig proberen te maken stijgt explosief. In Stand van Nederland: Generatie Next duikt WNL in de wereld van de cybercrime. Je kunt deze aflevering hier terugkijken, op NPO Start.

 

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer