WNL

Kabinet trekt 135 miljoen extra uit voor de evenementensector

Het kabinet trekt 135 miljoen euro extra uit voor steun aan de evenementensector. Organisatoren kunnen nu een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen. Ook wordt de termijn om een aanvraag in te dienen uitgebreid. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag aangekondigd.

Tot nu toe had het kabinet 385 miljoen euro vrijgemaakt voor het garantiefonds, maar dat bedrag gaat nu verder oplopen. De reden voor deze uitbreiding is de onverwachte aanscherping van de coronamaatregelen afgelopen weekend.

De sector reageerde daar verbijsterd en boos op en vroeg om extra steun. Ruim dertig organisaties, waaronder organisatoren van de festivals Zwarte Cross en Paaspop, spanden samen een kort geding aan tegen de overheid. Dat dient vrijdag.

100 procent vergoed

Waar organisatoren aanvankelijk maximaal 80 procent van hun gemaakte kosten vergoed kunnen krijgen, wordt dat nu 100 procent. Verder vallen voortaan ook artiesten van buiten de Europese Unie onder de regeling.

Op 13 augustus wordt duidelijk of evenementen alweer mogelijk gemaakt worden. Vanwege die onzekerheid kunnen ook organisatoren van evenementen in de drie weken na die datum aanspraak maken op de regeling. Dan gaat het bijvoorbeeld om het populaire festival Lowlands, dat op 2o augustus begint en drie dagen duurt.

Directeur Eric van Eerdenburg had het kabinet om meer duidelijkheid gevraagd, omdat zijn festival door het gewijzigde beleid in een moeilijke positie was beland. Het festival afblazen was volgens hem geen optie meer, de opbouw is inmiddels al ruim een week aan de gang.

Annuleringsverzekering

Festivalorganisatoren hebben deze steun hard nodig, omdat ze vaak niet meer terug kunnen vallen op annuleringsverzekeringen. Verzekeraars hebben die optie sinds de coronacrisis uit hun annuleringspolissen geschrapt.

LEES OOK: Burgemeesters vinden dat ook kleinere evenementen financiële compensatie moeten krijgen

Door: Redactie

Exit mobile version