WNL

‘Monsterwesp’ breidt zich uit over Nederland, 17 nesten gevonden

'Monsterwesp' breidt zich uit over Nederland, 17 nesten gevonden

De Aziatische hoornaar, een groot soort wesp, breidt zich snel uit over Nederland. In 2017 dook in Zeeland de eerste Aziatische hoornaar op, maar vorige zomer is de wesp al op 26 plekken gezien. Er zijn toen zeventien nesten gevonden. De kans bestaat dat de hoornaars dit jaar vaker dan ooit te zien zullen zijn.

Reden voor EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA om de hulp van het publiek in te roepen bij het opsporen van nesten van het dier.

Een steek van de ‘monsterwesp’, die twee keer zo groot is als een gewone wesp, is voor mensen niet gevaarlijker dan andere wespensteken. Toch staat hij op de Europese lijst van ongewenste soorten, omdat hij honingbijen en andere wilde bijensoorten eet. Het dier kwam tot voor kort in Europa niet voor, maar kwam per ongeluk in Frankrijk terecht. Vanuit daar heeft de hoornaar zich razendsnel verspreid.

Nesten van de Aziatische hoornaar worden in Nederland direct vernietigd, om zo te voorkomen dat het dier zich in grote aantallen vestigt en een bedreiging vormt voor andere insecten.

Hoe herken je de hoornaar?

EIS en de NVWA geven tips hoe de Aziatische hoornaar te herkennen is. Het dier wordt namelijk nog wel eens verward met andere wespensoorten. Een van de dingen waar je een hoornaar aan kunt herkennen is dat hij altijd dicht bij het nest blijft. Zo’n nest kan zo groot zijn als een skippybal.

Als vaststaat dat er een Aziatische hoornaar rondvliegt, komen deskundigen om de dieren te bestrijden en het nest weg te halen.

LEES OOK: Man wordt gestoken door hoornaar, traumahelikopter opgeroepen

Door: Redactie

Exit mobile version