main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 juni 2021 — 10:30

Ophef na uitspraken over vrouwen op het strand in uitzending voormalig treitervlogger

Een uitzending van voormalig treitervlogger Ismail Ilgun op YouTube met een islamdocent heeft voor ophef gezorgd op social media. Daarin zei Enes Ulusoy dat hij vindt dat het goed is om vrouwen weg te houden van het strand.

“In de moslimwereld heb je nooit zoiets als vrouwenemancipatie gehad”, zei hij. “Dat was nooit nodig, want islam geeft die rechten al aan de vrouw.”

Volgens Ulusoy kan een vrouw maar beter niet aan zee liggen. “Het is een instrument van genot en lust gemaakt. Is dat vrijheid? Dat zien wij niet als vrijheid. Denk je er wel bij na wat je er allemaal mee veroorzaakt in de gemeenschap? Islam handelt gewoon preventief. Het gezin is heel erg belangrijk in de islam.”

In de uitzending werd Lale Gül besproken, schrijfster van het islamkritische boek Ik ga leven, dat eerder dit jaar verscheen. Gül kreeg veel lof, maar werd vanuit islamitische kringen ook bedreigd omdat ze kritiek levert op Turkse en islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Het boek gaat over een jonge vrouw die losbreekt uit een streng islamitisch milieu.

Reacties op social media

De uitspraken van Ulusoy deden op social media veel stop opwaaien. Verschillende vrouwen plaatsten als reactie een selfie op het strand, waaronder filosoof Sujet Shams. “Volgens dit moslim-orakel moet een vrouw niet op het strand liggen maar bezig zijn met het gezin, want anders schaadt zij de samenleving. Ik was op het strand in eigen land, sorry voor de schade”, schreef ze bij de foto op Twitter.

Tekst gaat verder onder Tweet. 

Advocaat Hulya Elmas: “Straks ga ik als vrouw naar het strand. Als mijn strandbezoek nou maar niet eerst mijn gezin, dan de samenleving en vervolgens de ganse wereld ontwricht. Alvast sorry dan.”

Tekst gaat verder onder Tweet. 

‘Schandalig’

VVD-Europarlementariër Malik Azmani vindt de uitspraken van Ulusoy “schandalig”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik heb zelf een Marokkaanse achtergrond. Ulusoy heeft het over ‘de gemeenschap’. Welke gemeenschap dan? Is dat de Turkse gemeenschap, de Marokkaanse gemeenschap of de islamitische? Ik vind het sowieso lastig, mensen die religie interpreteren. Dat is eigenlijk niet aan mensen.”

“Het slaat nergens op”, beklemtoont Azmani. “In Marokko gaan vrouwen ook naar het strand.” Volgens de VVD’er is het vooral “aandachttrekkerij”. “We hebben het er nu over en dat is wat hij wil bereiken.”

‘Ilgun wil terug op tv’

Volgens tv-columnist van het AD Angela de Jong wil Ilgun, de maker van de uitzending “terugkeren bij de NPO of RTL”. “Dat las ik van de week. Hij is er vorig jaar door de VPRO uitgegooid, omdat hij toen interviews maakte op internet waar toch behoorlijk wat vraagtekens bij te zetten waren.”

De Jong heeft “sowieso al niet zoveel met meneer de treitervlogger” en hoopt niet dat hij binnenkort op tv te zien is. “Ik ben heel erg voor vrijheid van meningsuiting, maar ik vind ook dat we bepaalde afspraken hebben in dit land over gelijkwaardigheid en normen en waarden. Dat voldoet hier niet aan. Als je vindt dat een man beschermt moet worden tegen de vrouw die op het strand ligt.. Jongens, kom op. Waar gaat dit over?”

LEES OOK: Lale Gül en Fidan Ekiz genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs: ‘Wordt steeds belangrijker’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer