main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 juni 2021 — 10:31

Hoe moet het verder met de formatie na vertrek Omtzigt bij CDA?

Hoe moet het verder met de formatie? Het motorblok van een nieuw kabinet, dat naast de VVD en D66 ook uit het CDA moest bestaan, staat op losse schroeven door het vertrek van Kamerlid Pieter Omtzigt bij de christendemocraten. CDA-leider Wopke Hoekstra leek gisteren vooral uit plichtsbesef bij informateur Mariëtte Hamer aan te schuiven.

“Als ik word uitgenodigd dan kom ik natuurlijk naar de gesprekken”, liet hij weten na afloop van een onderhoud met onder anderen informateur Mariëtte Hamer. “Maar u zult begrijpen dat ik de komende weken in de allereerste plaats bezig ben met het CDA.”

Hoekstra sprak de afgelopen dagen met veel leden, bestuurders en collega-Kamerleden in een poging de crisis in zijn partij te bezweren. “Daar zullen we natuurlijk mee doorgaan.” Andere zaken komen even op het tweede plan. “Ik heb een verantwoordelijkheid voor het land maar ook, echt in de eerste plaats, voor het CDA”, aldus de demissionaire minister van Financiën.

Voormalig informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal denkt dat Hoekstra “alles op alles gaat zetten om binnen het CDA de zaken weer op de rails te krijgen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat gaat in de formatie weer tijd kosten.”

‘Minder stabiel dan je zou hopen’

Het CDA verloor afgelopen weekeinde Pieter Omtzigt, die bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart met zijn voorkeursstemmen goed was voor vijf van de in totaal vijftien Kamerzetels. Het populaire Kamerlid stapte uit de partij nadat een zeer kritisch memo dat hij voor intern beraad had opgesteld op straat was komen te liggen. Omtzigt, die al maanden ziek thuis zit, beklaagde zich daarin onder meer over tegenwerking en een onveilig werkklimaat.

Rosenthal denkt wel dat het CDA kan meeregeren, ondanks de worstelingen binnen de partij. “Het is natuurlijk minder stabiel dan je zou hopen, maar ik heb nog altijd de hoop dat we met dat blok van VVD, D66 en CDA een kern te pakken hebben voor een komend kabinet”, zegt hij. “Ik verwacht dat binnen het CDA op een bepaald moment de zaken weer op de rails zullen worden gezet.”

Of het CDA gaat meeregeren hangt volgens Rosenthal af van een mogelijk partijcongres. Een initiatief om een extra CDA-congres te houden naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Omtzigt kan op genoeg steun rekenen van de leden van de partij. Rosenthal: “De uitkomst kan zijn: we steunen Hoekstra in de lijn om in de coalitie te gaan zitten. Het kan ook een hele andere uitkomst zijn, maar dat ligt aan de leden van die partij.”

Hoekstra: breuk met Omtzigt hoeft niet definitief te zijn

Wat Hoekstra betreft hoeft de breuk met Omtzigt niet definitief te zijn. “Als het alsnog te repareren is, dolgraag. Maar dat heb ik helaas niet in mijn eentje in de hand”, zei hij. Hij benadrukte dat hij en het partijbestuur alles op alles hebben gezet om Omtzigt voor het CDA te behouden. “Maar hij heeft deze keuze gemaakt, en hij is voorlopig ook met ziekteverlof.” Rosenthal verwacht dat Omtzigt “zich aan zijn eigen woord houdt en buiten de partij blijft”.

Uit een peiling van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat de helft van de CDA-stemmers nu een stem op Omtzigt overweegt. Het vertrouwen in partijleider Hoekstra is gekelderd van 90 procent naar 51 procent. Volgens Rosenthal niet de doodsteek voor de formatie. “We zitten nu op het moment van nu. De formatie zal nog wel even duren. Zaken kunnen snel veranderen.”

Rosenthal voelt niets voor minderheidskabinet

En het CDA is hard nodig, denkt Rosenthal. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers pleitte onlangs voor een minderheidskabinet, maar dat ziet de VVD-prominent niet zitten. “Er zijn veel varianten. Je kunt ook praten over gedoogconstructies, enzovoorts. Een puur minderheidskabinet zou ik niet veel voor voelen, omdat het zou betekenen dat je zowel in de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer een meerderheid moet bevechten. Dat is dan één keer te veel”, aldus Rosenthal.

LEES OOK: Extra CDA-congres na vertrek Pieter Omtzigt: ‘Dan moeten ze met de billen bloot’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer