WNL

VVD dient motie in tegen ‘blaftaks’: ‘Hele rare belasting’

De VVD dient vandaag een motie in voor de afschaffing van de hondenbelasting. Ongeveer de helft van de gemeenten heft nu nog een ‘blaftaks’ en dat zorgt landelijk voor grote verschillen. Er moet voorgoed een einde aan komen, vindt VVD-Kamerlid Daan de Kort.

Volgens het Kamerlid zijn de verschillen niet uit te leggen. “In de duurste gemeente (Groningen, red.) betaal je 130 euro per hond. Of je nou een rottweiler of een chihuahua hebt, maakt ook niet uit.” En even verderop kan het gratis zijn om een viervoeter te houden. “Het is een hele rare belasting.”

“Wij roepen in de motie het kabinet op om er in ieder geval voor te zorgen dat in de gemeenten waar geen hondenbelasting, het ook niet meer terug kan komen”, zegt De Kort. “Het kabinet moet in gesprek met de gemeenten waar nog wel hondenbelasting is, om te kijken hoe ze op een redelijke manier en met een goede termijn het kunnen afschaffen. Wij willen van de hondenbelasting af”, beklemtoont hij.

Meerderheid voor afschaffen hondenbelasting

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met de VVD. Dat meldt RTL Nieuws. VVD, SP, PVV, PvdD, JA21, Forum, Groep van Haga en BIJ1 willen van de blaftaks af. CDA is wel voor de belasting.

Ook de PvdA is voorstander van hondenbelasting. “We betalen allemaal voor onze ruimte”, zegt PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop. “Ik kan me heel goed voorstellen dat als je in sommige gemeentes struikelt over de poep in de stad, je wel iets hebt van: daar moet voor betaald worden. Ik begrijp dat daar per gemeente misschien verschil in zit.”

“Wij zeggen wel dat als je bijvoorbeeld in het minima zit, er misschien vrijstelling moet komen, zodat je wel een hond kunt hebben”, aldus De Hoop.

Burgerinitiatief

Het onderwerp werd op de politieke agenda gezet na een burgerinitiatief van hondeneigenaar Gary Yanover. De Kamer gaat er donderdag over in gesprek.

LEES OOK: Hondenbelasting in steeds meer gemeenten afgeschaft

Door: Peter Visser