WNL

Moeten ook gezonde kinderen gevaccineerd worden? ‘Ethisch dilemma, maar goed voor volksgezondheid’

Moeten ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd worden? In steeds meer landen gebeurt dat, maar in Nederland krijgen vooralsnog alleen kinderen met een medische aandoening een prik. Volgens jeugdarts KNMG en bestuurslid AJN, Caroline Schouten, is het een ethisch dilemma. Experts en politici zijn er nog niet over uit.

“Het is goed voor de volksgezondheid, maar individueel heeft een kind niet zoveel last van corona”, schetst Schouten de tegenstelling in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Vaccineren is een individuele keuze, zegt de jeugdarts, maar ze hoopt dat mensen goed nadenken over de baten van een prik. “Kinderen worden niet heel ziek, maar maken wel twintig procent uit van de bevolking van Nederland. Als je die kinderen niet vaccineert, is het voor de groepsimmuniteit natuurlijk minder goed.”

“De vaccinaties zijn heel erg effectief, voor 95 procent, maar dus niet voor honderd procent”, gaat Schouten verder. “We weten niet hoe de toekomst eruit gaat zien met mogelijke mutaties.” Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter. “Het is altijd goed voor de volksgezondheid. Maar het is een hele ethische afweging waar nog niet het laatste woord over is gezegd.”

‘Geef vaccins liever aan ontwikkelingslanden’

Huisarts Güven Yildiz is geen voorstander van het vaccineren van gezonde jongeren. Volgens haar zijn ontwikkelingslanden een betere bestemming voor de vaccins. “We hebben de afgelopen maanden gemerkt dat kinderen amper ziek werden en dat er geen ziekenhuisopnames nodig waren.” Ook is niet duidelijk hoe belangrijk de rol is van kinderen in het overdragen van het virus, zegt Yildiz. “Dat wetende denk ik niet dat het onze eerste keuze moet zijn om gezonde kinderen te vaccineren.”

“We weten dat er elders in de wereld mensenlevens gered kunnen worden door een vaccin. Dan denk ik dat we meer solidair moeten zijn en de vaccins beschikbaar moeten stellen voor ontwikkelingslanden”, aldus Yildiz.

59 procent vindt dat kinderen gevaccineerd moeten worden

27 procent van de ouders van kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar wil ze ‘zeker’ laten inenten, blijkt uit onderzoek van I&O Research. 29 procent wil dat waarschijnlijk wel. Voor de ouders van jongeren van zestien en zeventien jaar gaat het om respectievelijk 54 en 13 procent. Jongeren van deze leeftijd kunnen overigens zonder toestemming van hun ouders besluiten of ze zich willen laten vaccineren.

In totaal vindt 59 procent van de Nederlanders dat kinderen en jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar gevaccineerd moeten worden tegen het coronavirus, stelt I&O Research.

Hoe kleiner de kinderen, hoe minder ouders bereid zijn tot vaccinatie. Op de vraag of ouders met kinderen in de leeftijd van vier tot en met elf jaar hun kind zouden laten vaccineren, antwoordde in totaal 49 procent ‘waarschijnlijk niet’ of ‘zeker niet’. Ouders van kinderen van nul tot en met drie jaar kozen in 58 procent van de gevallen voor een van deze twee opties. Van de ouders van kinderen in beide leeftijdscategorieën wist 17 procent het nog niet.

Kinderen met medisch risico kunnen prik krijgen

Het kabinet besloot woensdag op advies van de Gezondheidsraad dat kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar met een verhoogd medisch risico een prik kunnen krijgen. Schouten is daar erg blij mee. “Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld ernstige luchtwegklachten, verhoogde gevoeligheid voor infectie of kinderen die ooit zijn behandeld voor kanker. Ook obesitas wordt genoemd in het advies. Als je overgewicht hebt en je krijgt het virus heb je meer kans op een ernstig beloop van corona.”

De vaccinatie is niet alleen goed voor de bescherming van het lichaam, maar ook voor de geest. Schouten: “Deze kinderen leven sinds maart vorig jaar in angst, samen met de gezinnen. Het idee ‘mijn kind heeft een ziekte, dus moet geen corona krijgen’, heeft ontzettend veel impact. En voor een kind van twaalf is anderhalf jaar een groot deel van zijn leven. Als je dan ook nog in stress leeft over je eigen gezondheid of je ouders zijn bang dat je iets overkomt, heeft dat ook een enorme impact.”

Ze is daarom “ontzettend blij” dat deze kinderen de mogelijkheid krijgen om zich te laten vaccineren. “En het is niet verplicht, dat is een belangrijke aanvulling”, aldus Schouten.

LEES OOK: Ook jongeren met medische risico’s kunnen coronaprik krijgen

Door: Peter Visser

Exit mobile version