main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2021 — 09:23

Moeten ook gezonde kinderen gevaccineerd worden? ‘Ethisch dilemma, maar goed voor volksgezondheid’

Moeten ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar gevaccineerd worden? In steeds meer landen gebeurt dat, maar in Nederland krijgen vooralsnog alleen kinderen met een medische aandoening een prik. Volgens jeugdarts KNMG en bestuurslid AJN, Caroline Schouten, is het een ethisch dilemma. Experts en politici zijn er nog niet over uit.

“Het is goed voor de volksgezondheid, maar individueel heeft een kind niet zoveel last van corona”, schetst Schouten de tegenstelling in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Vaccineren is een individuele keuze, zegt de jeugdarts, maar ze hoopt dat mensen goed nadenken over de baten van een prik. “Kinderen worden niet heel ziek, maar maken wel twintig procent uit van de bevolking van Nederland. Als je die kinderen niet vaccineert, is het voor de groepsimmuniteit natuurlijk minder goed.”

“De vaccinaties zijn heel erg effectief, voor 95 procent, maar dus niet voor honderd procent”, gaat Schouten verder. “We weten niet hoe de toekomst eruit gaat zien met mogelijke mutaties.” Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter. “Het is altijd goed voor de volksgezondheid. Maar het is een hele ethische afweging waar nog niet het laatste woord over is gezegd.”

‘Geef vaccins liever aan ontwikkelingslanden’

Huisarts Güven Yildiz is geen voorstander van het vaccineren van gezonde jongeren. Volgens haar zijn ontwikkelingslanden een betere bestemming voor de vaccins. “We hebben de afgelopen maanden gemerkt dat kinderen amper ziek werden en dat er geen ziekenhuisopnames nodig waren.” Ook is niet duidelijk hoe belangrijk de rol is van kinderen in het overdragen van het virus, zegt Yildiz. “Dat wetende denk ik niet dat het onze eerste keuze moet zijn om gezonde kinderen te vaccineren.”

“We weten dat er elders in de wereld mensenlevens gered kunnen worden door een vaccin. Dan denk ik dat we meer solidair moeten zijn en de vaccins beschikbaar moeten stellen voor ontwikkelingslanden”, aldus Yildiz.

59 procent vindt dat kinderen gevaccineerd moeten worden

27 procent van de ouders van kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar wil ze ‘zeker’ laten inenten, blijkt uit onderzoek van I&O Research. 29 procent wil dat waarschijnlijk wel. Voor de ouders van jongeren van zestien en zeventien jaar gaat het om respectievelijk 54 en 13 procent. Jongeren van deze leeftijd kunnen overigens zonder toestemming van hun ouders besluiten of ze zich willen laten vaccineren.

In totaal vindt 59 procent van de Nederlanders dat kinderen en jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar gevaccineerd moeten worden tegen het coronavirus, stelt I&O Research.

Hoe kleiner de kinderen, hoe minder ouders bereid zijn tot vaccinatie. Op de vraag of ouders met kinderen in de leeftijd van vier tot en met elf jaar hun kind zouden laten vaccineren, antwoordde in totaal 49 procent ‘waarschijnlijk niet’ of ‘zeker niet’. Ouders van kinderen van nul tot en met drie jaar kozen in 58 procent van de gevallen voor een van deze twee opties. Van de ouders van kinderen in beide leeftijdscategorieën wist 17 procent het nog niet.

Kinderen met medisch risico kunnen prik krijgen

Het kabinet besloot woensdag op advies van de Gezondheidsraad dat kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar met een verhoogd medisch risico een prik kunnen krijgen. Schouten is daar erg blij mee. “Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld ernstige luchtwegklachten, verhoogde gevoeligheid voor infectie of kinderen die ooit zijn behandeld voor kanker. Ook obesitas wordt genoemd in het advies. Als je overgewicht hebt en je krijgt het virus heb je meer kans op een ernstig beloop van corona.”

De vaccinatie is niet alleen goed voor de bescherming van het lichaam, maar ook voor de geest. Schouten: “Deze kinderen leven sinds maart vorig jaar in angst, samen met de gezinnen. Het idee ‘mijn kind heeft een ziekte, dus moet geen corona krijgen’, heeft ontzettend veel impact. En voor een kind van twaalf is anderhalf jaar een groot deel van zijn leven. Als je dan ook nog in stress leeft over je eigen gezondheid of je ouders zijn bang dat je iets overkomt, heeft dat ook een enorme impact.”

Ze is daarom “ontzettend blij” dat deze kinderen de mogelijkheid krijgen om zich te laten vaccineren. “En het is niet verplicht, dat is een belangrijke aanvulling”, aldus Schouten.

LEES OOK: Ook jongeren met medische risico’s kunnen coronaprik krijgen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. Het halfjaaroverzicht van Het Onderzoeksbureau is nu te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Drijvende huizen dé oplossing van het woningtekort? ‘Ontwikkelen op water is goedkoper’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld….

Lees meer

Biden Watch: Waar is Kamala Harris toch?

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Sporadisch zien we haar. Zoals…

Lees meer

12-jarige lichtgewond na schot met luchtbuks door leeftijdgenoot

Een jongen van 12 jaar is maandagmiddag lichtgewond geraakt nadat hij door een leeftijdsgenootje per ongeluk was beschoten met een luchtbuks. De twee vriendjes waren…

Lees meer

Wachttijd na Janssen-prik wordt verlengd naar vier weken

Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd. Dat meldt premier Mark Rutte maandag. Tot dusver…

Lees meer

Kabinet: onder strenge voorwaarden binnenkort weer kleine eendaagse festivals

Kleine eendaagse evenementen mogen vanaf 14 augustus doorgaan, zo maakte demissionair premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens een persconferentie. Er zijn slechts 750 bezoekers zonder…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Politieman Rob liep jarenlang rond met PTSS: ‘Had zoiets van: laat me maar sterven’

Politieman Rob Nat liep zonder het te weten jarenlang rond met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij maakte tijdens zijn lange politiecarrière zo veel mee, dat…

Lees meer

Nederlandse autoverkopen duiken weer onder niveau van vorig jaar

De afgelopen maand zijn in Nederland veel minder nieuwe auto’s verkocht dan in juli vorig jaar. Dat is het gevolg van “broos economisch herstel”, vertraagde…

Lees meer

Drukte op de Europese wegen zondag maar geen Zwarte Zaterdag: ‘Het was echt wel wat rustiger’

Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed…

Lees meer

Daling aantal nieuwe coronabesmettingen zet door in augustus

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start…

Lees meer