main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2021 — 12:35

Mbo’ers moeten veel breder opgeleid worden: ‘Vergroot kansen op vervolgopleiding of baan’

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moeten anders opgeleid gaan worden. Tijdens de coronacrisis zaten veel mensen in traditionele mbo-sectoren, zoals de horeca, de evenementenbranche en de luchtvaart zonder werk. Om dat in de toekomst te voorkomen moeten de opleidingen breder, zo vindt de MBO Raad.

Dat zou zich in een opleiding kunnen vertalen door niet gelijk aan het begin voor een beroep te hoeven kiezen, zegt voorzitter van de MBO Raad Adnin Tekin in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zodat je kunt oriënteren op waar jouw kracht en talent ligt, en dat je later in de opleiding de specialisatie in zou kunnen gaan. Daardoor ben je later op de arbeidsmarkt veel wendbaarder om een ander vak of beroep te kiezen.”

Directeur van het Zadkine College, Perry van Milt, onderschrijft deze oproep. “Het vergroot de kansen op een vervolgopleiding of een baan”, zegt hij. “We hebben gezien dat er in het verleden heel erg opgeleid werd vanuit de beroepskolommen. Dus voor bakker, of voor kok, of medewerker in de toeristische branche. Maar wat we eigenlijk geleerd hebben van deze coronasituatie, is dat het veel belangrijker is geworden om studenten breder op te leiden, zodat ze breder inzetbaar zijn binnen bedrijven.”

500 opleidingen

Het betreden van die beroepskolom moet dus uitgesteld worden. “Er zijn heel veel beroepskolommen die verwant zijn aan elkaar. Welzijn kan bijvoorbeeld samengaan met zakelijke dienstverlening”, zegt Tekin. Hij beklemtoont dat er in Nederland maar liefst vijfhonderd opleidingen zijn binnen het mbo. “Begin ook die waaier te laten zien en laat jongeren daarmee in aanraking komen”, zegt hij.

Uit onderzoek naar alumni-mbo’ers blijkt dat 70 procent niet meer werkzaam is in het vak waarvoor ze zijn opgeleid. “Wat dat aantoont is dat het mbo-diploma van waarde is”, zegt de MBO Raad-voorzitter. “Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je na vijf jaar nog steeds in hetzelfde vak werkzaam bent, als je maar werkzaam bent.”

Kortere modules

De werkloosheid van deze beroepsgroep tijdens de coronacrisis had door een bredere opleiding dan ook deels vermeden kunnen worden denkt Tekin. “Al die vijfhonderd opleidingen bestaan uit modules, en je had in dit geval met kortere modules kunnen werken. Dan kun je binnen zes maanden omgeschoold worden”, legt hij uit. “Dat is nu nog heel erg moeizaam, maar mbo’s kunnen daar een prima rol in spelen.”

Volgens Tekin betekent zo’n bredere opleiding niet dat bepaalde specialismen verdwijnen. Die zijn voor bepaalde vakken nog echt wel nodig. “Maar dit gaat veel meer om het begin van de mbo-carrière, daarna kun je je specialiseren.”

‘Pleidooi naar mijn hart’

Marieke Blom, econoom bij het ING, zat jarenlang in de CMMBO Commissie Macrodoelmatigheid mbo. Deze commissie adviseerde of de arbeidsmarkt en de opleidingen bij elkaar aansloten. Dit is dan ook een pleidooi “naar haar hart”, zo zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Wij zagen daar bijvoorbeeld dat er bij de administratieve opleidingen veel studenten zitten die eigenlijk hun studiekeuze willen uitstellen”, vertelt zij. “Ze denken als ze die opleiding gaan doen dat ze wel een goed beroepsperspectief hebben. En dat zijn juist mensen waarvan je weet dat die vaak uit een sociaal zwakkere achtergrond komen.”

Volgens Blom is het dan ook een goed idee om dit soort studenten wat langer de tijd te geven zich breder te oriënteren. “Want de werkelijkheid is dat een andere opleiding, zoals een technische, mogelijk een veel breder toekomstperspectief biedt.”

Het initiatief voor het verbreden van deze opleidingen ligt bij scholen zelf, maar ook bij werkgevers en de Rijksoverheid. “Wij worden nu gefinancierd op een bepaalde manier. Dat heeft heel erg met die beroepen te maken”, zegt Tekin. “Wij zeggen: geef ons nu wat meer de ruimte om daar zelf invulling aan te geven, ook omdat mbo meer is dan alleen een vak leren is. Het gaat ook over burgerschap, persoonsvorming. Dat is van ongelofelijke waarde voor die jongeren en voor ons als samenleving.”

LEES OOK: Steeds meer stageplekken voor mbo’ers dankzij versoepelingen: ‘Goede balans in zoeken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer