WNL

Vergunningen voor grootste biomassacentrale van het land terecht afgegeven

Vergunningen voor grootste biomassacentrale van het land terecht afgegeven

De vergunningen voor de bouw van een biomassacentrale in Diemen zijn terecht afgegeven door de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Staten hebben volgens de rechtbank in Haarlem juist gehandeld bij het verlenen van de omgevings- en natuurvergunning omdat de biomassacentrale aan de gestelde eisen voldoet.

Daarmee verliest onder meer Mobilisation for the Environment en de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten Nederland de zaak. Ze zijn tegen de komst van de biomassacentrale van energieleverancier Vattenfall, omdat ze vrezen voor de gevolgen ervan voor het milieu en de leefomgeving. Vattenfall krijgt bijna 400 miljoen subsidie van het Rijk voor het bouwen van de nieuwe biomassacentrale.

De rechtbank beschouwt, anders dan de milieuorganisaties, de biomassacentrale niet als afvalverbrandingsinstallatie. Volgens het vonnis zijn de houtpallets die als brandstof dienen niet aangemerkt als afvalstof. Het gaat om schoon hout dat niet chemisch is behandeld. “Een milieueffectenrapportage was daarom niet nodig.”

Geen hogere uitstoot dan wettelijk toegestaan

De rechtbank meent verder dat de biomassacentrale niet zal zorgen voor een hogere uitstoot van schadelijke stoffen dan wettelijk is toegestaan. De milieuorganisaties vrezen hiervoor. “Omdat geen sprake is van hogere uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstof en fijnstof, volgt de rechtbank eisers niet in hun stelling dat de komst van de biomassacentrale zulke risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengt dat het woon- en leefklimaat onaanvaardbaar verslechterd”, luidt het oordeel.

De nieuwe centrale in Diemen vervangt deels de twee huidige aardgasgestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie.

LEES OOK: Klimaatactivisten voeren actie tegen biomassacentrale: ‘Weggegooid belastinggeld’

Door: Redactie

Exit mobile version