WNL

‘Communicatiechaos’ als het gaat om reizen binnen Europa: ‘Mensen weten niet waar ze aan toe zijn’

Nu de zomervakantie dichterbij komt kijken steeds meer mensen naar een reis naar het buitenland. En hoewel er ook daadwerkelijk meer geboekt wordt dan vorig jaar, zijn veel mensen nog terughoudend door de onduidelijkheid die er nog altijd is. “Mensen zoeken toch comfort, maar ook een beetje zeker- en betrouwbaarheid”, zegt Frank Oostdam, voorzitter van reiskoepel ANVR. “We moeten met elkaar ook werken aan het herstel van vertrouwen in reizen. Die onduidelijkheid speelt ons echt wel parten.”

Reisbureaus krijgen veel vragen van aspirant-vakantiegangers, zo ziet ook reisondernemer Riks de Jong. “Elk land heeft nu zijn eigen regeltjes. Dus we moeten afwachten of we wel mogen, wat de prijzen gaan doen en welk land ons ook toelaat. De klant is helemaal de weg kwijt”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De vragen gaan vooral over het testen en het vaccineren”, zegt De Jong. “De meeste mensen die nu op vakantie willen zeggen: doe mij maar een all-in-vakantie, veilig, en dan kom ik wel weer terug. Ik ga nu niet met mijn rugzak rondreizen.”

Overgangssituatie

Herkenbaar, zegt Oostdam. Volgens hem zitten we nu in een ‘overgangssituatie’. “We gaan straks naar een EU-certificaat toe. Dan is er eenduidigheid en hopen we dat we afgestemde maatregelen hebben onder alle 27 lidstaten.” Maar die duidelijkheid is er nog niet. “Dus dat zorgt voor een grote communicatiechaos. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn.”

Mensen staan zo te trappelen dat sommigen wel durven te boeken, zegt Oostdam. “Als we het vergelijken met vorig jaar zitten we echt in de lift. Maar toch merken wel terughoudendheid ten aanzien van de onduidelijkheden die er zijn.”

Knipperlichtvakanteis

Zo zijn veel mensen bang dat een land weer op oranje springt zodra ze er verblijven. Dat gebeurde recent met de Griekse eilanden Rhodos, Mykonos en Kos, die van geel weer naar oranje sprongen. “We zijn al blij dat er een differentiatie is in die eilanden. Vorig jaar werden ze allemaal op oranje gezet”, zegt Oostdam daarover. “Maar het probleem is dat die individuele eilanden niet als individueel eiland worden beoordeeld. Het is gewoon een regio.”

Er is één eiland, Kalymnos, die een enorme besmettingsgraad heeft op dit moment, weet Oostdam. “En daardoor wordt de hele regio op oranje gezet. Maar daar zitten hele belangrijke toeristeneilanden bij, zoals Kos en Rhodos, terwijl daar niets aan de hand is.”

Toch denkt de ANVR-voorzitter dat de zogenoemde “knipperlichtvakanties” deze zomer minder zullen plaatsvinden, omdat Europeanen in toenemende maten gevaccineerd zijn. “Ik ben ervan overtuigd dat er naar de zomer toe steeds meer oranje op geel gaan en dat je binnen Europa kunt gaan reizen.”

Oostdam adviseert mensen vooral goed te oriënteren voor ze op reis gaan. “Als je dat goed doet kan je op een semi-normale manier, getest of gevaccineerd, op vakantie.”

LEES OOK: De Jonge: waarschijnlijk tóch pas reizen na volledige vaccinatie

Door: Redactie

Exit mobile version