WNL

RIVM: 2904 nieuwe coronagevallen, cijfer laag vanwege storing

Het RIVM heeft maandag minder nieuwe coronagevallen binnengekregen als gevolg van een storing. “Door een ict-probleem bij de GGD heeft het RIVM niet alle meldingen ontvangen. Het dagcijfer van vandaag is daardoor niet compleet. In werkelijkheid ligt het cijfer hoger. Dit zal worden gecorrigeerd in de cijfers van de komende dagen, die daardoor hoger zullen uitvallen”, aldus het instituut.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu registreerde maandag 2904 nieuwe positieve tests, het laagste niveau sinds 16 februari.

Het aantal coronagevallen blijft per week wel gestaag afnemen. In totaal werden afgelopen dinsdag tot en met maandag 35.330 mensen positief getest. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 49.000.

Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5047 nieuwe coronagevallen per dag gemeld. Zondag kreeg het RIVM 4455 nieuwe gevallen binnen.

In Rotterdam hoorden afgelopen etmaal in ieder geval 186 mensen dat ze positief zijn getest op corona. In Amsterdam waren dat er 85 en in Den Haag 80. In Breda en Utrecht kwamen er rond de 50 besmettingen aan het licht.

Het RIVM noteerde zeven sterfgevallen door Covid-19 tussen zondag en maandag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Ziekenhuizen

Ook het aantal coronapatiënten dat op een intensive care of verpleegafdeling belandt blijft dalen. In de afgelopen 24 uur hebben ziekenhuizen 138 nieuwe patiënten opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 29 november.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1497 coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld bijna 214 per dag, het laagste niveau sinds 10 maart.

Eind april piekte het aantal ziekenhuisopnames. Sindsdien is de instroom met meer dan 30 procent gedaald. Daarom heeft het kabinet besloten dat de vorige week aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen doorgaan.

Verpleegafdelingen

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg wel iets. Ziekenhuizen behandelen nu 2183 mensen vanwege Covid-19, 31 meer dan op zondag en precies evenveel als op zaterdag. Het is de derde achtereenvolgende dag dat dit aantal onder de 2200 blijft. Sinds eind april zijn meer dan vijfhonderd ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen werd het afgelopen etmaal iets drukker, maar het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de twaalfde achtereenvolgende dag. Die ic-vleugels behandelen nu 681 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 31 maart.

LEES OOK: Kabinet zet versoepelingen coronamaatregelen door, vooral buiten meer mogelijk

Door: Redactie

Exit mobile version