main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
14 mei 2021 — 16:23

RIVM: 5608 nieuwe coronagevallen, weer lager dan weekgemiddelde

Het RIVM meldt dat tussen donderdag- en vrijdagochtend 5608 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zesde dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6220 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.

Donderdag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu melding van 6062 nieuwe gevallen. Dat aantal heeft het RIVM vrijdag iets naar beneden toe bijgesteld. Aanvankelijk sprak het instituut van 6088 positieve tests tussen woensdag- en donderdagochtend.

Het aantal coronagevallen neemt per week gestaag af. In totaal werden afgelopen zaterdag tot en met vrijdag 43.541 mensen positief getest. Dat gaat omgerekend om 250 besmette mensen per 100.000 inwoners, het laagste aantal sinds 20 maart. In de week van 1 tot en met 7 mei werden in totaal 49.736 mensen positief getest en in de laatste zeven dagen van april waren dat er 51.353.

In Amsterdam hoorden tussen donderdag- en vrijdagochtend 323 mensen dat ze positief zijn getest op corona. In Rotterdam waren dat er 310. Ook in Den Haag (178), Utrecht (112) en Venlo (95) kwamen relatief veel besmettingen aan het licht.

Het RIVM noteerde 10 sterfgevallen door Covid-19 tussen donderdag en vrijdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. In totaal stierven tot dusver meer dan 17.400 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Sinds het begin van de uitbraak werden landelijk al bijna 1,59 miljoen mensen positief getest. Waarschijnlijk komt dat aantal zondag of maandag boven de 1,6 miljoen uit.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen blijft hard dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 163 mensen nieuw opgenomen in een ziekenhuis. Dat is het laagste aantal sinds 22 februari.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) kan het lage aantal opnames voor een deel te maken hebben met Hemelvaartsdag, maar past het cijfer sowieso in de dalende trend van de afgelopen weken.

Uit de cijfers van het LCPS komt naar voren dat ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1657 nieuwe coronapatiënten hebben opgenomen. Dat komt neer op een gemiddelde instroom van 236,7 mensen per dag, het laagste peil sinds 13 maart.

Sinds de piek eind april is de gemiddelde instroom in de ziekenhuizen nu met ruim 24 procent gedaald. De afname ging vrijdag voor het eerst door de belangrijke grens van 20 procent. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen volgende week door kan gaan als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt dan eind april. De gemiddelde instroom op de intensive cares, een andere belangrijke graadmeter, daalde in dezelfde periode met ruim 30 procent.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg wel licht. Ziekenhuizen behandelen nu 2250 coronapatiënten, 19 meer dan op donderdag. In de drie voorgaande dagen waren 256 ziekenhuisbedden vrijgekomen. Verpleegafdelingen kregen het iets drukker, het aantal patiënten daar steeg met 24 naar 1522.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de negende dag op rij. Die vleugels behandelen nu 728 mensen, vijf minder dan op donderdag en het laagste aantal sinds 2 april. In iets meer dan een week tijd zijn meer dan honderd ic-bedden voor coronapatiënten vrijgekomen.

LEES OOK: Tweede Pfizer-prik later inplannen loont voor ouderen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer