WNL

Neelie Kroes: ‘Een tijdelijk quotum zou jonge vrouwen kunnen helpen’

Dat uithoudingsvermogen bij jonge vrouwen loont op de langere termijn, bewijst Neelie Kroes. Zij werd president van De Nyenrode Business Universiteit, minister en eurocommissaris. Kroes was lange tijd tegen een vrouwenquotum, maar zag gaandeweg dat dit ‘paardenmiddel’ wel degelijk nodig was om vrouwen een steuntje in de rug te geven.

”Ik dacht altijd: als ik het kan, dan kunnen die andere vrouwen het toch ook? Maar gaandeweg zag ik in dat er meer nodig is om dat glazen plafond te breken”, zegt Kroes in Stand van Nederland: Generatie Next. ”Vrouwen zouden meer gesteund moeten worden, want er zijn wel gelijke kansen op papier maar in de praktijk absoluut niet. Een tijdelijk quotum zou jonge vrouwen kunnen helpen.”

‘Jij hoort hier niet’

En dat laatste weet Kroes als geen ander uit eigen ervaring. ”Ik ging met zeven andere meiden in Rotterdam economie studeren. We zaten tussen honderden jongens en moesten op de eerste rij zitten in de collegebanken zodat de professor ook een leuk uitzicht had.” Kroes belandde al snel in de Rotterdamse havenwereld waarbij ze in het bestuur kwam van de Kamer van Koophandel. ”Een havenbaron kwam toen naar mij toe en zij ‘jij hoort hier niet, daar hoort een man te zitten’. Het was het old boys network waar ik vaak tegenaan liep.”

Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next is donderdag 13 mei om 22:00 te zien op NPO 2. Alle afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Floortje van Gameren

Exit mobile version