main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
9 mei 2021 — 14:14

Nieuwe ontruimingen in Lelystad om onbekende stof

De brandweer heeft een nieuw gebied in en bij de wijk Punter in Lelystad ontruimd waar zaterdagavond een ‘benzine-achtige stof’ werd ontdekt in het riool. Vanuit een gemaal in de buurt is de stof waarschijnlijk deels in het riool van een paar straten verderop beland. Dat laat de gemeente weten.

De bewoners wordt verzocht opvang te zoeken bij familie en vrienden buiten de wijk. Voor wie dat niet lukt, wordt opvang geregeld in school De Rietlanden. Een schatting van het aantal huizen dat nu ontruimd is, durft de gemeente niet te geven.

‘Benzine-achtige stof’

Eerder op de dag mocht een deel van bewoners uit de wijk juist weer terug naar huis na te zijn geëvacueerd. Ongeveer vijfhonderd mensen moesten zaterdagavond hun woning uit vanwege een “vreemde, indringende” lucht.

In eerste instantie werd gedacht dat het om gas ging. De lucht bleek echter van een ‘benzine-achtige’ stof uit het riool te komen.

Riool wordt leeggepompt

Om wat voor stof het precies gaat en hoe die in het riool is beland, is nog niet duidelijk. Sinds afgelopen nacht is de brandweer het riool aan het leegpompen en leegspoelen. Ook worden metingen uitgevoerd. De waardes van de nog onbekende stof zijn volgens de brandweer aan het dalen.

Het gemaal waardoor de stof waarschijnlijk weer in een riool belandde, was opgestart om rioolwater elders uit de wijk direct naar de afvalwaterzuivering te pompen. Mogelijk belandde het goedje in het water via overloop, aldus de gemeente.

LEES OOK: ‘Benzine-achtige stof’ in riool ontruimde straten in Lelystad, deel bewoners terug naar huis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer