main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 april 2021 — 11:44

Mogelijk einde van jubelton? ‘Echte probleem los je pas op met meer woningen’

Is het einde van de jubelton in zicht? De druk op de politiek om hem af te schaffen neemt toe. Ook economen hebben hun twijfels bij de gift, zo schrijft het AD.

De mogelijkheid om belastingvrij 105.302 euro te schenken om zo het kopen van een huis mogelijk te maken, is al langer onderwerp van kritiek. Niet alleen worden huizenprijzen opgedreven, het versterkt ook de ongelijkheid.

Oorspronkelijk was de jubelton in het leven geroepen om de woningmarkt er bovenop te helpen, na de financiële crisis tien jaar geleden. Rijke ouders konden zo belastingvrij een plek onder de zon voor kindlief mogelijk maken. Daarmee moest de woningmarkt ook weer aantrekken.

Maar nu de rente laag en het huizenaanbod schaars is zorgt de ton voor hoge huurprijzen, wat de ongelijkheid nog groter maakt. De kans op een woning wordt voor lage inkomens kleiner en de vermogensongelijkheid groeit. Wie tenslotte, met behulp van de gift, wel een woning bezit, heeft ook meteen vermogen.

Woningnood

In Goedemorgen Nederland zegt demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven dat kansengelijkheid erg van belang is op de woningmarkt. “Maar het echte probleem los je pas op als je meer woningen bouwt.” Haar eigen partij D66 pleit samen met GroenLinks, PvdA en SP voor het afschaffen van de jubelton.

Voormalig VVD-voorlichter Henri Kruithof denkt dat het afschaffen onderdeel gaat zijn van een bredere belastingherziening. “Dat is verstandig, want één maatregel eruit pakken leidt weer tot andere effecten.”

Kruithof denkt dat zo’n belastingherziening ook hoog nodig is. “Ons belastingstelsel is veel te ingewikkeld, we moeten naar een simpeler belastingstelsel toe. Dan kun je dit ook afschaffen.”

LEES OOK: Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer