WNL

Financiële situatie Koninklijke Marine is dramatisch, geen sprake meer van herstel

De Koninklijke Marine zit diep in de rode cijfers. De financiële situatie is zo slecht dat er van herstel geen sprake meer is. De admiraliteit heeft de defensieleiding gewaarschuwd dat zonder extra geld de komende jaren onze marine niet meer op zijn taken is toegerust. “Dat heeft allemaal direct gevolgen voor wat ze bij de marine de ‘gereedheid’ noemen”, vertelt Telegraafverslaggever Olof van Joolen.

“Oftewel: als er straks een grote internationale crisis komt en Nederland wordt gevraagd om een fregat te sturen, zal Den Haag moeten zeggen: het spijt ons, dat ligt langs de kant in Den Helder. We hadden geen geld voor groot onderhoud”, vervolgt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dat alles blijkt uit een interne nota, bedoeld voor de Commandant der Strijdkrachten, die in bezit is van De Telegraaf. De woordvoering van de Marine bevestigt de authenticiteit van dit document, maar wil daar verder niet inhoudelijk op reageren.

Het begrotingstekort bedraagt krap 75 miljoen euro. Zonder extra geld of bezuinigingen zal dit in 2026 zijn opgelopen tot krap 190 miljoen euro. De inhoud van de nota staat in schril contrast met de herstelberichten die afgelopen kabinetsperiode bij het ministerie van Defensie vandaan kwamen.

‘Pijn gaat veel verder’

Omdat de Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer geen extra middelen in het vooruitzicht heeft, gaat het mes nu in de operatie, zo schrijft de krant.

Eind vorig jaar maakte de viceadmiraal al bekend dat een patrouilleschip en een mijnenjager dit hele jaar aan de kade zouden blijven staan. Maar het interne document laat zien dat de pijn veel verder gaat. Essentiële moderniseringen van de onderzeeboten (zoals het plaatsen van nieuwe accu’s) en het LCF-fregat (radarinstallatie) vinden niet, of pas later, plaats. Groot onderhoud aan één van de M-fregatten wordt uitgesteld tot 2023, en daardoor is het pas weer in 2025 beschikbaar. “We zitten in een overlevingsmodus. Van herstel is geen sprake meer”, schrijft de viceadmiraal.

LEES OOK: ‘Krijgsmacht heeft honderden miljoenen extra nodig’

Door: Redactie