main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 april 2021 — 13:35

Kinderen spellen Nederlandse woorden steeds vaker op Engelse manier

De Nederlandse taal verengelst, zo zien basisschoolleraren bij spellingtoesten. Kinderen komen steeds vaker met een Engelse spelling van Nederlandse woorden, zoals coolkast, snoop en tracker. Ook online-oefenprogramma’s Gyzny en Squla zien deze verengelste woorden terugkomen in de statistieken, zo schrijft het AD.

In de afgelopen honderd dagen schreven kinderen in de dictees woorden als family (familie), coffee (koffie), title (titel), final (finale), meldt Squla. Ook kwamen de woorden ocean (oceaan), tracker (trekker) en crash (crèche) in de dictees langs.

Deze verengelsing zou alles te maken met de vele Engelstalige YouTube-filmpjes die kinderen kijken, maar ook de games die ze spelen, zo constateren meerdere docenten. Dat is ook te merken aan het niveau van de kinderen tijdens Engelse lessen. Bij sommigen ligt dat erg hoog.

Dat laatste is natuurlijk positief, zegt Hedi Kwakkel, promovendus op tweetalig onderwijs en lerares op de tweetalige afdeling van een Jenaplanschool. Zij vindt het niet zorgelijk dat Nederlandse kinderen al jong veel Engels oppikken. “Ik denk juist dat het in het voordeel van Nederlandse kinderen werkt. Zij krijgen een steeds grotere Engelse woordenschat. Waarbij ik natuurlijk wel wil benadrukken dat we het Nederlands van scholieren dan wel op peil moeten houden. En daar is absoluut nog werk aan de winkel.’’

‘Symptoom van een onderliggend probleem’

En daar is Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands aan de Radboud Universiteit, het mee eens. Verkeerd spellen is op zich niet zo’n probleem, benadrukt hij in de krant. “Het is logisch dat leerlingen op de basisschool zich nog vergissen en bijvoorbeeld creative in plaats van creatief schrijven.”

Toch maakt de hoogleraar zich wél zorgen. Dat kinderen vaker voor de Engelse spelling kiezen dan de Nederlandse, ziet hij als symptoom van een onderliggend probleem. “Het toont aan dat kinderen via games of apps vaker Engelse woorden zien dan Nederlandse. En dat drukt ons weer met de neus op het akelige feit dat Nederlandse kinderen relatief weinig lezen.”

Kinderen moeten moeten leer lezen

Wie leest, leert spellen, zegt Oostendorp. Daarnaast is lezen cruciaal voor het vergroten van de woordenschat. Daar ligt volgens de hoogleraar dan ook de simpele oplossing: kinderen moeten meer lezen. “Dat moet een belangrijk onderdeel van de taalles op school zijn. Juist omdat het klaslokaal een omgeving is zonder prikkels als apps.” En ook ouders moeten er thuis meer werk van maken, zegt hij. “Lees je kind voor. Dan leert het hoe leuk een boek is en gaat het vaak uit zichzelf meelezen. En lees zelf. Kinderen die hun ouders met een boek zien, gaan zelf ook lezen.”

LEES OOK: Verengelsing van hoger onderwijs slaat door: ‘We springen veel te makkelijk met onze taal om’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer