main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 8 april 2021 — 13:35

Kinderen spellen Nederlandse woorden steeds vaker op Engelse manier

De Nederlandse taal verengelst, zo zien basisschoolleraren bij spellingtoesten. Kinderen komen steeds vaker met een Engelse spelling van Nederlandse woorden, zoals coolkast, snoop en tracker. Ook online-oefenprogramma’s Gyzny en Squla zien deze verengelste woorden terugkomen in de statistieken, zo schrijft het AD.

In de afgelopen honderd dagen schreven kinderen in de dictees woorden als family (familie), coffee (koffie), title (titel), final (finale), meldt Squla. Ook kwamen de woorden ocean (oceaan), tracker (trekker) en crash (crèche) in de dictees langs.

Deze verengelsing zou alles te maken met de vele Engelstalige YouTube-filmpjes die kinderen kijken, maar ook de games die ze spelen, zo constateren meerdere docenten. Dat is ook te merken aan het niveau van de kinderen tijdens Engelse lessen. Bij sommigen ligt dat erg hoog.

Dat laatste is natuurlijk positief, zegt Hedi Kwakkel, promovendus op tweetalig onderwijs en lerares op de tweetalige afdeling van een Jenaplanschool. Zij vindt het niet zorgelijk dat Nederlandse kinderen al jong veel Engels oppikken. “Ik denk juist dat het in het voordeel van Nederlandse kinderen werkt. Zij krijgen een steeds grotere Engelse woordenschat. Waarbij ik natuurlijk wel wil benadrukken dat we het Nederlands van scholieren dan wel op peil moeten houden. En daar is absoluut nog werk aan de winkel.’’

‘Symptoom van een onderliggend probleem’

En daar is Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands aan de Radboud Universiteit, het mee eens. Verkeerd spellen is op zich niet zo’n probleem, benadrukt hij in de krant. “Het is logisch dat leerlingen op de basisschool zich nog vergissen en bijvoorbeeld creative in plaats van creatief schrijven.”

Toch maakt de hoogleraar zich wél zorgen. Dat kinderen vaker voor de Engelse spelling kiezen dan de Nederlandse, ziet hij als symptoom van een onderliggend probleem. “Het toont aan dat kinderen via games of apps vaker Engelse woorden zien dan Nederlandse. En dat drukt ons weer met de neus op het akelige feit dat Nederlandse kinderen relatief weinig lezen.”

Kinderen moeten moeten leer lezen

Wie leest, leert spellen, zegt Oostendorp. Daarnaast is lezen cruciaal voor het vergroten van de woordenschat. Daar ligt volgens de hoogleraar dan ook de simpele oplossing: kinderen moeten meer lezen. “Dat moet een belangrijk onderdeel van de taalles op school zijn. Juist omdat het klaslokaal een omgeving is zonder prikkels als apps.” En ook ouders moeten er thuis meer werk van maken, zegt hij. “Lees je kind voor. Dan leert het hoe leuk een boek is en gaat het vaak uit zichzelf meelezen. En lees zelf. Kinderen die hun ouders met een boek zien, gaan zelf ook lezen.”

LEES OOK: Verengelsing van hoger onderwijs slaat door: ‘We springen veel te makkelijk met onze taal om’

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier