main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 8 april 2021 — 11:28

Boeren in actie voor eerlijke boterham: ‘Prijs van basisproducten moet omhoog’

Boeren werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, maar zien deze tomeloze inzet aan het einde van de rit vaak niet terug op hun bankrekening. Daar moet verandering in komen, vindt Agractie. Daarom schreef de boerenactiegroep een actieplan dat zich richt op de toekomst. “We hebben gekeken naar hoe de boer richting 2030 ook een eerlijke boterham kan verdienen”, zegt voorman Bart Kemp in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Als voorbeeld wijst Kemp naar producten die onder het Fairtrade-keurmerk verkocht worden. Kopers die deze producten afnemen zijn verplicht een minimumprijs te betalen. “Daar zijn door de hele keten heen afspraken over prijzen, waardoor de koffieboer en de cacaoboer een eerlijke prijs krijgen. Dat is in Nederland ook hard nodig”, zegt hij.

“Het belangrijkste is dat iedereen door de hele keten heen, dus supermarkten, verwerkers, maar ook de boer, gewoon een eerlijke prijs krijgt”, beklemtoont Kemps, zelf schapenhouder. “Uiteindelijk moet er in de winkel een realistische prijs betaald worden. Dat betekent dat de prijs van basisproducten, zoals groente, aardappels en vlees, structureel een stukje omhoog moet.”

‘We hebben wel de politiek en de hele keten nodig’

De boerenactiegroep heeft een overzicht gemaakt van de prijs die de boer en de supermarkt gemiddeld voor hetzelfde product krijgen. Zo krijgt de boer 0,15 euro voor één kilo spruiten, waar dat in de supermarkt 2,40 euro is. Voor tien eieren krijgt de boer 0,80 euro, terwijl men in de supermarkt 2,50 euro afrekent.

Met de visie van Agractie, die de actiegroep vanmiddag om 14.00 presenteert in Nieuwspoort in Den Haag, kan agrarisch Nederland verder gebracht worden. “En Nederland als geheel”, stelt Kemps. “Maar we hebben wel de politiek en de hele keten nodig om dat te kunnen realiseren.”

LEES OOK: Boeren in actie voor eerlijke boterham: ‘Prijs voor basisproducten moet omhoog’

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier