WNL

Agenten uit omstreden Jan Smit-appgroep naar ‘passende plek’ verplaatst

Politie

De Rotterdamse agenten die in een omstreden appgroep racistische appjes met collega’s deelden in 2019 zijn weg bij het basisteam Delfshaven. De politie is met ze in gesprek voor een “passende plek” elders, “binnen of buiten de eenheid”.

De politie meldt donderdag dat “uit alle gesprekken die zijn gevoerd in het district en de ervaringen die de wijkagenten hebben opgehaald in de wijken, blijkt dat het draagvlak voor deze collega’s dusdanig is afgenomen dat vorige week met hen het gesprek is aangegaan over de mogelijkheid van een verplaatsing” .

‘Herstellen van vertrouwen van de buurt’

De conclusie is dat het beter is als zij aan de slag gaan in een team buiten dit district. Dit om de rust terug te brengen in het team. “De focus kan nu liggen op het herstellen van het vertrouwen van de buurt.”

De vijf agenten kregen eerder een schriftelijke berisping naar aanleiding van de berichtjes in de appgroep. Deze groep wordt ook wel de Jan Smitappgroep genoemd.

Rotterdamse raad verdeeld

Onlangs bracht NRC naar buiten dat er in de appgroep ook discriminerende opmerkingen zijn gemaakt na de moord op de 16-jarige Hümeyra. De Rotterdamse raad reageerde toen met afschuw op deze onthullingen. Verschillende partijen uitten toen hun zorgen over de cultuur binnen de politie.

Over de straf van de agenten is de raad verdeeld. Zo zijn DENK en Nida van mening dat de betrokken agenten alsnog moeten worden ontslagen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat de agenten, die hun excuses hebben aangeboden, een tweede kans verdienen.

LEES OOK: Grote demonstratie in Rotterdam na racistische appjes politie

Door: Redactie

Exit mobile version