WNL

Topondernemer Rahma el Mouden over Lale Gül: ‘Ze mag zich bij mij melden’

De 23-jarige Turks-Nederlandse Lale Gül gaat na publicatie van haar autobiografische debuutroman ‘Ik ga leven’ gebukt onder intimidaties en zelfs doodsbedreigingen uit de streng-Islamitische gemeenschap. Haar boek is een vlijmscherpe kritiek op de onderdrukking thuis en een literaire schreeuw naar vrijheid in dit – voor velen toch – vrije land.

Maar de vrijheid van meningsuiting kent voor haar een hoge prijs. De studente Nederlands heeft inmiddels beveiliging nodig en heeft door de vijandschap van haar directe leefomgeving besloten om te stoppen met schrijven.

“Ik ben hier zo van geschrokken. Niemand heeft het recht om haar te bedreigen”, zegt topondernemer Rahma el Mouden in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “Wat zij beschrijft komt mij als Islamitische vrouw niet onbekend voor. Ik ben ook opgegroeid met dat ik niks mag. Als ik al nagellak op deed vroeger, zei mijn man: “Met wie ben ik getrouwd?” El Mouden zegt dat Islamitische vrouwen zelf de vrijheid moeten bevechten. De familie die haar tegenhoudt om vrij te zijn, zal haar uiteindelijk moeten accepteren. Dat is een lang en tijdrovend proces, weet El Mouden uit eigen ervaring.

“Ik heb daar zelf 15 jaar over gedaan. Dat ze me accepteerden zoals ik nu ben. Ik heb blond geverfd haar. Ik loop met een broek. Echt, het is mogelijk.”

Het gaat rond de verkiezingen veel over vrouwelijke lijsttrekkers en de strijd tegen zogenoemd seksisme, maar het gaat niet over vrouwen die hun huis niet uit durven: over vrouwen als Lale Gül aan wie door tirannieke mannen geen vrijheid wordt gegund. Een grote misser, vindt AD Regio-hoofdredacteur en opiniemaker Paul van den Bosch. “Ik vind dat lijsttrekkers, zeker de vrouwelijke, zich hierover moeten uitspreken. Het verhaal van Gul is huiveringwekkend.”

El Mouden: “Ik steun haar. Ze mag zich bij mij melden. Niemand mag aan haar komen. We zijn een vrij land.”

LEES OOK: Ondernemer over ontslagrecht: ‘Ik word belemmerd in mijn ondernemersvrijheid’

Door: Redactie

Exit mobile version