WNL

Segers (CU): Drillrapvideo’s die aanzetten tot geweld moeten verboden worden

Drillrapvideo’s die aanzetten tot geweld onder jongeren moeten wat ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers betreft verboden worden. “Je moet altijd heel voorzichtig zijn met het begrenzen van artistieke vrijheid, maar daar waar het geweld verheerlijkt en jongeren daartoe aanmoedigt kun je ingrijpen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bij veel drillrapvideo’s worden grenzen overschreden, zegt Segers. “Woorden, muziek en beelden doen ertoe. Als jij dit verheerlijkt en zegt: ‘jongens, je bent pas echt een vent als je met een mes rondloopt of gewelddadig bent’, dan ben je heel onverantwoordelijk bezig”, beklemtoont de fractievoorzitter. “Wat mij betreft moet het Openbaar Ministerie proactief zijn. Dit verbieden, ingrijpen, dit soort mensen ook vervolgen en een goed gesprek voeren vanuit de politie met de mensen die dit soort beelden verspreiden.”

Alarmerende toename geweldsincidenten onder jongeren

Het aantal geweldsincidenten onder jongeren stijgt zorgwekkend snel nu jongeren zich steeds vaker bewapenen, zo schrijft De Telegraaf woensdag. Het aantal minderjarige verdachten van moord en doodslag of pogingen daartoe nam in 2020 met de helft toe. Amsterdam spande de kroon met 83 minderjarigen en jongvolwassenen. De krant kreeg inzage in deze alarmerende cijfers van het Openbaar Ministerie.

“Als je op jonge leeftijd al een verkeerde afslag neemt, eindigt dat niet zelden voor je 30ste ergens in een kist, om het cru te zeggen”, zegt Segers. De CU-leider vindt dan ook dat gemeentes preventief moeten fouilleren om deze geweldstoename te stoppen. “Als je er al heel jong bij bent en kunt fouilleren, wapens kunt afpakken en jongeren perspectief kunt bieden, voorkom je ellende over tien, vijftien jaar.”

Drillrap

Mogelijk hebben drillrapvideo’s een invloed op de explosieve toename van geweld onder jongeren. Afgelopen jaar waren er meerdere steekincidenten met jonge daders die al snel werden gelinkt aan de uit Amerika overgewaaide hiphopstroming, waaronder de fatale steekpartij op de Pier in Scheveningen. Daarbij werd een 19-jarige Rotterdammer met de bijnaam Chuchu op 5 augustus 2020 dodelijk verwond met een mes.

LEES OOK: Drillrapvideo op YouTube leidt politie naar wapens

Door: Redactie

Exit mobile version