‘Negatief reisadvies tot 15 april, zwemles weer na medio maart’
Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen dringend wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Dat bevestigen politieke bronnen na berichtgeving van De Telegraaf.
De besluiten zijn nog niet definitief. Het demissionaire kabinet zal er maandag nog over vergaderen. In de avond geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie.
Zaterdag lekte al uit dat zij geen echte versoepelingen gaan aankondigen. Het gaat hooguit om kleine aanpassingen, zeggen ingewijden.
Negatief reisadvies
Al in november is voor de meeste landen een negatief reisadvies afgegeven. Alleen voor het Caribisch deel van het koninkrijk gold dat toen nog niet. Vanaf half december zette het kabinet alle landen in de wereld op ‘code oranje’. Dat negatieve reisadvies zou tot medio maart duren. Maar nu volgt dus een verlenging. De besmettingscijfers zijn nog niet goed in Nederland, net zoals elders.
Wel zou Rutte maandag willen aangeven dat – als het beter gaat met het aantal coronabesmettingen – meer mogelijk kan worden in de meivakantie en zeker in de zomer. De Jonge en het RIVM verwachten dat begin juli iedere volwassene in Nederland kan zijn gevaccineerd, in ieder geval met één prik. Dat geeft volgens hun al veel meer perspectief op allerlei vrijheden.
Zwemlessenverbod punt van zorg
Het verbod op zwemlessen voor kinderen is al langer een punt van zorg. Het is riskant dat hierin een achterstand ontstaat vanwege het verdrinkingsgevaar.
Na 15 maart zijn zwemlessen volgens de bronnen weer toegestaan. Dit dan wel met inachtneming van bepaalde maatregelen. Deze zijn nu nog niet bekend, maar zullen later bekend worden gemaakt.
‘Nu niet de luxe om te verruimen’
Rutte gaf zondag in een interview met De Telegraaf zelf ook aan dat “er nu de luxe niet is om te verruimen”. Hij wees erop dat Nederland het slechter doet met het aantal besmettingen dan Duitsland, België en Engeland. Ministers zeiden ook vorige week al somber te zijn over eventuele versoepelingen.
De avondklok en de harde lockdown zouden na eerdere verlengingen lopen tot 15 maart. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot en met 30 maart. Ingewijden zeiden dat zaterdag na het Catshuisberaad, waarin een deel van het kabinet zich liet bijpraten door deskundigen. De week ervoor wordt besloten of dit dan de einddatum van de avondklok is en welke versoepelingen er al dan niet mogelijk zijn.
LEES OOK: Uri Rosenthal over Catshuisoverleg: ‘Ik verwacht geen versoepelingen of campagnetaal’
Door: Bert van Doorn
Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Met versoepelingen in zicht, stijgen de besmettingscijfers en stromen de ziekenhuizen weer vol. Sommigen stellen zelfs noodzakelijke operaties uit. In talkshow OP1 zegt arts-microbioloog en…
Lees meerDemissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…
Lees meerHet aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…
Lees meerHet aantal verkeersdoden moet drastisch omlaag. Het nieuwe kabinet moet dan ook topprioriteit geven aan verkeersveiligheid, en daar is een miljardeninvestering voor nodig. Dat stelt…
Lees meerDe versoepelingen zijn voor veel ondernemers nog niet genoeg. Bovendien worden zij nog te weinig betrokken bij het oplossen van de coronacrisis, zegt ondernemer Carmen…
Lees meerOm de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…
Lees meerBijna 2000 asielzoekers die in vreemdelingendetentie zaten zijn in de afgelopen vijf jaar toch weer op straat gezet, terwijl zij eigenlijk uitgezet moesten worden. Dit…
Lees meerKroegbazen zijn druk bezig met herbevoorraden om klaar te zijn voor de opening van de terrassen op 28 april. Om te zorgen dat iedereen na…
Lees meerHet inmiddels demissionaire kabinet heeft doelbewust informatie voor het parlement achtergehouden. In een ministerraad in 2019 over de toeslagenaffaire zou in aanwezigheid van de VVD,…
Lees meerDe huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…
Lees meerHet Rode Kruis pleit al jaren voor EHBO-cursussen op scholen. Zo leren kinderen hoe ze moeten handelen bij een beroerte, bewusteloosheid of verstikking. Directeur van…
Lees meerTwee Nederlandse ziekenhuizen hebben een opnamestop afgekondigd vanwege de grote toestroom van coronapatiënten. In het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en in het Erasmus…
Lees meerOndanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…
Lees meerDe 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…
Lees meerEen 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…
Lees meer