De meeste betogers die zondagmiddag bijeen waren gekomen om ‘koffie te drinken’ op het Museumplein in Amsterdam zijn iets na 16.00 uur vertrokken na een oproep van de politie. De ME heeft de mensen in de richting van het Concertgebouw gestuurd. Er is geen geweld gebruikt. Niemand lijkt te zijn aangehouden.

Het werd te druk op het plein en de mensen hielden geen 1,5 meter afstand, waarop de gemeente Amsterdam besloot de betoging te verbieden. De politie greep kort daarna in. De meeste demonstranten vertrokken redelijk snel.

Tientallen tegenstanders van het coronabeleid hadden zich zondagmiddag weer op het plein verzameld om ‘koffie te drinken’. Ze hadden onder meer gele paraplu’s bij zich met daarop de tekst ‘liefde en vrijheid’ en ballonnen in de vorm van hartjes.

Ook vorige week noodbevel

Vorige week zondag was het er eveneens te druk en hielden de ‘koffiedrinkers’ zich niet aan de coronaregels. Ook toen werd de demonstratie door de Amsterdamse driehoek (politie, justitie en burgemeester) ontbonden en werd een noodbevel afgekondigd.

De Mobiele Eenheid werd ingezet om het plein te ontruimen. Zeventien mensen zijn toen opgepakt.

LEES OOK: ME ontruimt Museumplein Amsterdam