main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 februari 2021 — 10:58

Mensen verruilen Randstad vaker voor buitengebied, vooral Veluwe populair

Vorig jaar vertrokken meer mensen uit de Randstad dan er nieuwe inwoners toestroomden. Vooral stellen zonder kinderen en vijftigers en zestigers verlaten vaker dan voorheen het stedelijke gebied in het westen van Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

“Wij zien dat van de 1,15 miljoen Nederlanders die tussen april en september 2020 verhuisd zijn, er ongeveer 56.000 vanuit de Randstad naar de regio’s buiten de Randstad verhuisden. Dat is een toename van ongeveer 9 procent”, zegt onderzoeker van het CBS Tanja Traag in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In totaal trokken 55.953 personen in 2020 uit de Randstad, tegenover de komst van 42.965 nieuwe inwoners.

Of je dat kan toeschrijven aan corona of dat het een structurele ontwikkeling is, is nog de vraag, zegt Traag. “Het is een ontwikkeling die we eigenlijk al een aantal jaar zien gebeuren. Wel zien we dat het aantal mensen dat in 2020 verhuisden van de Randstad naar echt buitengebied in Nederland, sterker is toegenomen.”

Veluwe populair

Randstedelingen vertrokken vaak naar de noordelijke provincies en de Achterhoek, maar de Veluwe is het meest in trek, zegt Traag. “Van alle gemeenten in het buitengebied zie je dat vooral gemeenten op de Veluwe er het afgelopen jaar meer mensen hebben bijgekregen door verhuizingen.”

De fase van je leven speelt een grote rol bij een verhuizing, zegt Traag. Jonge mensen trekken nog wel graag naar de Randstad toe, vanwege werk en opleiding. “Maar zo rond je dertigste, als vaak de gezinsuitbreiding komt, hebben mensen behoefte aan een extra slaapkamer en een tuin en zie je dat mensen wegtrekken uit de stad.” Ook vijftigers en zestigers verlaten vaker het Westen. Volgens Traag zijn mensen die wegtrekken over het algemeen welvarender.

Burgemeester Apeldoorn: Prijs ook bij ons hoog

De trek naar het buitengebied “is een ontwikkeling die al langer gaande is”, zegt burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts. Zijn stad is één van de snelst groeiende in Nederland. “Vorig jaar hadden we door corona best veel sterfte, maar ook heel veel mensen die in Apeldoorn of in de regio kwamen wonen. Dat is op zich een goede ontwikkeling. Over een paar maanden zitten we ruim door 165.000 inwoners heen.”

Hij denkt dat ook steden als Deventer, Zutphen en Zwolle populair zijn vanwege de prettige reisafstanden naar het westen. “Maar ook bij ons is de prijs enorm hoog aan het worden, dus er moet absoluut sociale woningbouw bij, op heel veel plekken”, zegt hij.

Ook waarschuwt Heerts dat hoge inkomens niet massaal uit de grote steden moeten verdwijnen. “Je moet niet hebben: alle rijken naar de Veluwe en in de stad blijven de problemen achter. Dat vind ik nationaal en internationaal geen goede ontwikkeling”, aldus Heerts.

LEES OOK: Staatssecretaris Knops pleit voor evenwichtige benadering regio en Randstad

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer