main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2021 — 13:57

Hugo de Jonge, die graag ook na de verkiezingen coronaminister is, wil marktwerking in de zorg aanpakken

Concurrentie is van vroeger en samenwerken is de toekomst. Dat zegt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een groot interview met Trouw. Hij wil zo snel mogelijk af van de marktwerking in de zorg. De overheid moet in de gezondheidszorg meer “de centrale regie” nemen. Het huidige zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars de zorg verdelen, werkt niet en dat is tijdens de coronacrisis pijnlijk duidelijk geworden, aldus de coronaminister.

Het CDA, de partij van De Jonge, is al langer kritisch op marktwerking maar ook partijen die voorheen voorstanders waren, worden steeds kritischer. De VVD wil het zorgstelsel zoals het nu is wel behouden, maar noemt de marktwerking inmiddels wel doorgeschoten.

‘Ook prikkels die je niet wil hebben’

JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat er prikkels zijn in de markt die ook echt nodig zijn. “Kijk maar eens hoe vaccins worden ontwikkeld. Dat is denk ik goed. Maar er zijn zeker ook prikkels die je niet wil hebben, waar mensen de dupe van zijn. Maar je kan zo gauw weer doorslaan naar de andere kant. Je kan het allemaal in een sociale heilstaat gieten, maar ik vind wel dat je kan voorkomen dat mensen daar de dupe van worden.”

Zo geeft de politicus het voorbeeld dat patiënten soms maar vijf minuten mogen douchen. “Want anders klopt het niet meer volgens protocol. Dat moet eruit. Patiënten centraal, dat willen wij en gelukkig veel partijen. Ook de verpleegkundigen centraal, daar mag ook meer salaris bij. Er zijn altijd prikkels nodig om het juiste uit de mensen te halen.”

Ook ondernemer Jacqueline Zuidweg van schuldhulpverlening voor ondernemend Nederland ziet marktwerking wel zitten. “Een stukje moet je wel hebben maar het moet niet doorschieten. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de ontwikkeling van die sneltesten, juist omdat er allemaal van die commerciële bureautjes kwamen, werd de druk groter om de normale testen bij de GGD beter toegankelijk te maken.”

Graag weer coronaminister

Ook zegt Hugo de Jonge in het interview met Trouw dat hij graag weer coronaminister wil zijn als er na de verkiezingen een nieuw kabinet gevormd wordt. Eerdmans wil eigenlijk dat er een ander soort coronaminister komt: iemand met meer kennis van de verschillende takken, onafhankelijk is en boven de partijen staat.

“Nu heeft Hugo de Jonge het fiat van zijn coalitie, maar zometeen krijgen wij nieuwe verkiezingen en dat kan nog wel eens een hele lange formatie worden. En wie zegt dan dat het draagvlak er nog is voor, niet alleen deze minister, maar ook het kabinet. Dat kan ook nog variëren. Dan moet je nadenken over een nieuwe minister met een nieuw mandaat”, aldus Eerdmans.

LEES OOK: ‘Einde marktwerking in de zorg in zicht door corona’

Door: Bert van Doorn

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug