WNL

Wilders wil Arib niet als Kamervoorzitter als ze een dubbel paspoort heeft: ‘Niet tegen haar persoonlijk’

Khadija Arib kan geen Kamervoorzitter zijn zolang ze een dubbel paspoort heeft. Dat stelt PVV-leider Geert Wilders in WNL Op Zondag. “Ik vind, net als men in Australië vindt, dat als je in het Nederlandse parlement zit alleen maar de Nederlandse nationaliteit moet hebben.”

Dit is “geen extreem standpunt”, legt Wilders uit. “Ik vind mevrouw Arib, moet ik eerlijk bekennen, een hele goede Kamervoorzitter. Het is ook niet tegen haar persoonlijk. Maar het is dus een heel normaal voorstel waarvan ik heel vreemd vind dat wij het niet hebben.”

‘Op zijn minst de schijn’

Hierbij verwijst de PVV-leider naar het buitenland. “In andere landen zoals Australië zijn vorig jaar twee, drie parlementariërs uit hun Tweede Kamer gezet omdat bleek dat ze nog nationaliteiten hadden van Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Zelfs in het Gemenebest (van Naties, red.) zie je dat de eis wordt gesteld dat parlementariërs maar één nationaliteit mogen hebben. Ik vind dat als je een dubbele nationaliteit hebt, op zijn minst de schijn op je hebt dat je nog een andere loyaliteit hebt.”

Bij dubbele nationaliteit geen stemrecht en geen politieke functies, stelt de PVV. Voor mensen die ook een Marokkaanse paspoort hebben, is het echter moeilijk om hier afstand van te doen. “Dat is niet mijn probleem. Dat moeten ze in Marokko met de Marokkaanse wetgeving oplossen. Ik ga niet over de Marokkaanse wet”, aldus Wilders.

LEES OOK: Laila Ezzeroili wil van tweede nationaliteit af, maar Marokko houdt dit tegen

Door: Redactie

Exit mobile version