WNL

Is suikertaks de oplossing voor toenemend overgewicht? ‘Eigen verantwoordelijkheid werkt niet’

We zijn te dik. 50 procent van de Nederlanders heeft te maken met overgewicht en dat betekent een overbelasting voor de zorg want met name de kans op hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker neemt bij overgewicht toe. De vraag is: wat moet de overheid hier aan doen? Sinds jaar en dag komt zo nu en dan de ‘suikertaks’ boven drijven.

Met een suikertaks worden vette of suikerrijke producten duurder en dus minder aantrekkelijk voor consumenten om te kopen. Volgens cardioloog en nummer drie op de lijst van NL Beter, Janneke Wittekoek, moet deze hogere belasting op ongezonde levensmiddelen er komen. ”Eigen verantwoordelijkheid helpt niet. We moeten bepaalde producten extra gaan beprijzen”, zegt ze in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

‘De maakbare gezonde mens bestaat niet’

Opiniemaker Syp Wynia vindt de uitspraken van de cardioloog betuttelend. ”Overgewicht en een ongezonde leefstijl is een enorm probleem dat bovendien groeit in Nederland. Daar moeten we wat aan doen, maar niet via een suikertaks”, aldus Wynia. ”De maakbare gezonde mens bestaat niet.” Volgens Wynia ligt de uiteindelijke verantwoordelijkheid altijd nog bij de mensen zelf.

LEES OOK: ‘Verkiezingen moeten niet alleen maar over corona gaan’

Door: Redactie

Exit mobile version