WNL

Baudet verstuurde zelf racistische appjes: ‘Het is best structureel’

Forum voor Democratie is opnieuw in opspraak geraakt, en ook nu heeft de ophef te maken met berichten die partijleden onderling naar elkaar verstuurden in WhatsApp-groepen. Anders dan vorige keren gaat het nu ook om racistische en homofobe uitspraken van partijleider Thierry Baudet zelf, zo schrijft Elsevier Weekblad.

Politiek verslaggever van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen schreef het verhaal, waarin hij uitvoerig citeert uit twee verschillende appgroepen van FvD. Zo wordt een appje van Baudet aangehaald uit een discussie met de toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier, nu respectievelijk de nummer 6 en 23 op kandidatenlijst. Daarin vraagt Baudet: “Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?” Waarop Van Meijeren antwoordt met: “Hell no”.

‘Ik dacht: dit moeten we doen’

Vrijsen schrok erg van deze uitspraken, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij had hele theorieën over homo’s en hetero’s en over IQ en ras. Ik heb er van tevoren natuurlijk goed over nagedacht of we dit kunnen publiceren”, zegt de politiek verslaggever. “Ik dacht wel: dit moeten we doen. Ook omdat hij zelf zo stellig ontkende dat er ook maar sprake was van enige vorm van racisme in zijn partij. Nou ja, als ik dan die appjes allemaal lees, en het is best structureel, komt er toch een heel ander beeld uit dan die ontkenning van hem.”

‘Dit zijn de technieken van een totalitair regime’

Baudet vindt het zelf allemaal ‘ophef om niets’. In een eerste reactie – een video op Twitter – sprak hij van een “nieuwe inquisitie” die op zijn val uit zou zijn door uit hun context gerukte uitspraken te publiceren. “Dit zijn de technieken van een totalitair regime”, aldus de partijleider. Hij wilde dinsdagmiddag niet ingaan op vragen van journalisten bij de Tweede Kamer, maar ontkent de uitspraken niet. “Misschien is er in een privécontext ooit een grapje gemaakt, ooit een opmerking… Ik zou willen zeggen: wie heeft dat niet? Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.”


Vrijsen verwacht dat de uitgelekte appjes zeker gevolgen zullen hebben voor de partij van Baudet. “Er is in ieder geval al door sommige partijen gezegd dat er niet meer met Forum moet worden samengewerkt op provinciaal niveau”, zegt hij. Omdat de partij flink is teruggezakt in de peilingen is de kans op regeringsdeelname al niet erg groot, maar wanneer ze wel goede resultaten behalen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart is de kans dat ze nog aan de onderhandelingstafel worden uitgenodigd volgens Vrijsen erg klein. “Iedereen zegt natuurlijk: eerst hier afstand van nemen.”

LEES OOK: Politieke partijen zetten vol in op social media: ‘Baudet heeft het goed georganiseerd’

Door: Redactie

Exit mobile version